Έπειτα από περισσότερο από έναν μήνα διαδηλώσεων, οι Αλγερινοί βλέπουν σήμερα να ανοίγει μια νέα, μάλλον αβέβαιη ακόμη εποχή την επομένη της παραίτησης του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, προέδρου επί δύο δεκαετίες, ενώ οι διαδηλωτές διακηρύσσουν τη βούλησή τους να τελειώνουν με ολόκληρο το «σύστημα».

Την επομένη αυτού του πολιτικού σεισμού και έπειτα από μερικούς νυκτερινούς εορτασμούς, το Αλγέρι είχε σήμερα ένα ήρεμο πρωινό, 48 ώρες πριν από ενδεχόμενες νέες μαζικές συγκεντρώσεις, όπως κάθε Παρασκευή μετά τις 22 Φεβρουαρίου.

Αντιμέτωπος μ’ αυτή την πρωτοφανούς έκτασης και διάρκειας λαϊκή κινητοποίηση, ο 82χρονος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κατέβαλλε μέχρι τέλους προσπάθειες να παραμείνει στην εξουσία. Ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος εγκατέλειψε τελικά χθες, Τρίτη, το βράδυ, μερικές ώρες αφότου είχε αμφισβητηθεί ανοικτά από τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο πρόεδρος, ο οποίος είναι πολύ εξασθενημένος μετά το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2013, αλλά τον Φεβρουάριο εξακολουθούσε να σκοπεύει να διεκδικήσει μια πέμπτη θητεία, υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του στο Συνταγματικό Συμβούλιο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σ’ αυτές βλέπει κανείς τον Μπουτεφλίκα, που μοιάζει κουρασμένος, να παραδίδει την επιστολή αυτή, που βρίσκεται μέσα σ’ έναν φάκελο με το έμβλημα της προεδρίας, στον πρόεδρο του Συνταγματικού Συμβουλίου Τάγεμπ Μπελαΐζ.

Η απόφαση αυτή «έχει στόχο να συμβάλει στον κατευνασμό της καρδιάς και του πνεύματος των συμπατριωτών μου ώστε να τους επιτρέψει να προβάλουν μαζί την Αλγερία προς το καλύτερο μέλλον στο οποίο είναι θεμιτό να ελπίζουν», εξηγεί ο αρχηγός του κράτους στην επιστολή παραίτησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS.

Στην αίθουσα, σε σημείο που δεν διευκρινίζεται, είναι επίσης παρών ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους (άνω βουλή του αλγερινού κοινοβουλίου), ο 77χρονος Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ.

Ο Μπενσαλάχ, ο οποίος είναι «προϊόν» του καθεστώτος, είναι πλέον αρμόδιος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να εξασφαλίσει τη μετάβαση στη διάρκεια μιας περιόδου το πολύ 90 ημερών, κατά την οποία πρέπει να οργανωθούν προεδρικές εκλογές.

Πριν αναφερθεί στο «μετά», ο αλγερινός Τύπος υπογραμμίζει σήμερα το τέλος μιας εποχής.

Ο Μπουτεφλίκα «ουδέποτε θα φανταζόταν μια έξοδο τόσο θλιβερή, αυτός που είχε ορκιστεί να ‘πεθάνει στην εξουσία’», σχολίασε η ανεξάρτητη γαλλόφωνη εφημερίδα El Watan, σύμφωνα με την οποία ο στρατός «δεν είχε πολλές επιλογές» μπροστά στην επιμονή του προέδρου να φθάσει μέχρι τέλους.

Η επίσης ανεξάρτητη και γαλλόφωνη Liberte βλέπει μια κατάληξη άξια μιας «αίρεσης» για μια «ομάδα» που ήταν «αιχμάλωτη της αδυναμίας της να παραδεχθεί το τέλος της, κλεισμένη σε μια ασυνάρτητη και αυτοκτονική αναταραχή».

«Το ‘τσουνάμι’ της λαϊκής κινητοποίησης αποκαθιστά τον λαό στην εξουσία», εκτιμά από την πλευρά της η ανεξάρτητη αραβόφωνη El Khabar, σύμφωνα με την οποία η Αλγερία «γύρισε μια μακρά σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της».