Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν κατά 40% στην διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών συνεπεία των δυτικών κυρώσεων, παραδέχθηκε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Γασεμί μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικών χθες, όπως μεταδίδουν σήμερα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ερωτηθείς χθες Κυριακή από την επιτροπή προϋπολογισμού της ιρανικής βουλής, ο Γασεμί παραδέχθηκε επίσης ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου μειώθηκαν 45% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής Γολάμ Ρεζά Κατέμπ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δημόσια, οι ιρανικές αρχές συνεχίζουν γενικά να υποβαθμίζουν τις συνέπειες του πετρελαϊκού εμπάργκο που έχουν επιβάλει δυτικές κυβερνήσεις από τις αρχές του 2012 για να πιέσουν το Ιράν να αναστείλει το πιο επίμαχο μέρος του πυρηνικού του προγράμματος, και παραμένουν ιδιαίτερα αόριστες σε ό,τι αφορά τους αριθμούς.

Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (AIE), οι ιρανικές εξαγωγές αργού είχαν μειωθεί σε περίπου 1 ως 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα τέλη του 2012, από τα 2,1 ως 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά την έναρξη της περασμένης χρονιάς.

Η εκτίμηση αυτή αντιστοιχεί σε μια μείωση της παραγωγής κατά 25% και πλέον, που έχει πέσει σε λιγότερα από 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το πιο χαμηλό επίπεδο μετά το τέλος του πολέμου Ιράν-Ιράκ, κατά την δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, το Ιράν δεν ήταν περί τα τέλη του Νοεμβρίου παρά η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός αργού στις τάξεις του, πέφτοντας κάτω από το Ιράκ –που βρέθηκε στην δεύτερη θέση, μετά τη Σαουδική Αραβία– αλλά και το Κουβέιτ.

Ο Γασεμί πάντοτε διέψευδε την πτώση της παραγωγής, αλλά ο υπουργός Οικονομίας Σαμσεντίν Χοσεϊνί είχε αναγνωρίσει τον Δεκέμβριο μιλώντας προς ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις αργού έχουν μειωθεί κατά περίπου 50% λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Σύμφωνα με την αναφορά [του Γασεμί], οι πωλήσεις πετρελαίου μειώθηκαν κατά 40% και οι εισπράξεις [του κράτους] κατά 45%» από την έναρξη του ιρανικού έτους, τον Μάρτιο του 2012, είπε ο Κατέμπ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός προέβλεψε τη συνέχιση μιας «σημαντικής μείωσης» το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Ο Γασεμί είπε εξάλλου ότι η Τεχεράνη ελπίζει να εξαγάγει 1,5 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα στην διάρκεια του προσεχούς Ιρανικού έτους (Μάρτιος 2013/Μάρτιος 2014), αναγνωρίζοντας ότι οι συνέπειες των κυρώσεων θα είναι μακροχρόνιες.

Οι απώλειες των πετρελαϊκών εσόδων, οι οποίες επιδεινώνονται από τις δυτικές κυρώσεις στις ιρανικές τράπεζες που είναι σχεδιασμένες ώστε να πλήττουν την μεταφορά πετροδολαρίων στο Ιράν, υπολογίζονται από ειδικούς ότι φθάνουν τα 5 δισεκατ. δολάρια τον μήνα.

Η απώλεια αυτή έχει ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2013/2014, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο προϋπολογισμός αυτός προβλέπει ταχεία συρρίκνωση του ιρανικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, σύμφωνα με πολλούς Ιρανούς κοινοβουλευτικούς.

Οι Ιρανοί ηγέτες, που έχουν καλέσει εδώ και πολλούς μήνες να δημιουργηθεί μια «πολεμική οικονομία» για την αντιμετώπιση των κυρώσεων, έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τις δηλώσεις με τις οποίες τονίζουν ότι το Ιράν οφείλει να προετοιμαστεί για να ζει με μειωμένα πετρελαϊκά έσοδα.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε καλέσει στα τέλη του Δεκεμβρίου να υπάρξει αναδιοργάνωση της οικονομίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που θα επιτρέπει μια διαχείριση των δημόσιων οικονομικών χωρίς το πετρέλαιο να αποτελεί την βασική πηγή εσόδων.