Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Πολωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διαμηνύουν σήμερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι απορρίπτουν την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.

Κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ «δεν θα αναγνωρίσουμε την κυριαρχία του Ισραήλ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, από τον Ιούνιο του 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν» ανέφεραν οι πρεσβευτές των χωρών αυτών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν θεωρούμε ότι (το Γκολάν) αποτελεί τμήμα του εδάφους του κράτους του Ισραήλ» και «η προσάρτηση ενός εδάφους δια της βίας απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», υπενθύμισαν, τονίζοντας ότι «κάθε διακήρυξη αναφορικά με τη μονομερή αλλαγή των συνόρων αντιτίθεται στους κανόνες της διεθνούς τάξης και του Χάρτη του ΟΗΕ».

Πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης εκφράσει τη διαφωνία τους με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το Γκολάν ως έδαφος του Ισραήλ, καθώς θεωρούν ότι ανήκει στη Συρία. Η αμερικανική απόφαση συνιστά «μια πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε χαρακτηριστικά η Ινδονησία.

«Η Συρία έχει το δικαίωμα να ανακτήσει το έδαφος αυτό», επέμεινε το Κουβέιτ, ενώ η Νότια Αφρική εξέφρασε σοβαρή «ανησυχία» για την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό.

Η «συμφωνία του αιώνα»

Η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν μπορεί να είναι ο προάγγελος της «συμφωνίας του αιώνα», την οποία προωθούν οι ΗΠΑ όσον αφορά την διευθέτηση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος το ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Προς τον παρόν μόλις και αρχίζουμε να βλέπουμε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υποστεί κάποιο σοκ, σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ το διεθνές δίκαιο και άμεσα στην περιοχή, παρότι εμείς δεν έχουμε αρχίσει ακόμη να συζητάμε την κύρια έκπληξη και συγκεκριμένα αυτή τη “συμφωνία του αιώνα”, την οποία μας υπόσχεται η Ουάσιγκτον. Ίσως, αυτό να είναι και ο προάγγελος εκείνης της ίδιας έκπληξης, την οποία σε όλους εμάς έχουν υποσχεθεί», δήλωσε η Ζαχάροβα μιλώντας στην εκπομπή «60 λεπτά» του καναλιού ‘Ρωσία-1’».