Ένα εγχειρίδιο για το σεξ και τη σύλληψη που πρωτοεμφανίστηκε το 1680, βγαίνει σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσει γύρω στις 400 λίρες, ήτοι περίπου 500 ευρώ.

Ο οδηγός που φέρει τον τίτλο «Aristotle’s Compleat Master-Piece» είχε απαγορευτεί στη Βρετανία στα μέσα του 18ου αιώνα, απαγόρευση που παρέμεινε σε ισχύ μέχρι και τη δεκαετία του ’60.

Η έκδοση που βγαίνει σε δημοπρασία στο Εδιμβούργο την επόμενη εβδομάδα, τυπώθηκε γύρω στο 1760. Προσφέρει πληροφορίες για το σεξ, την εγκυμοσύνη και πώς μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.

«Ήταν πολύ δημοφιλές. Ήταν πιθανότατα το βιβλίο με τις περισσότερες ανατυπώσεις στο είδος του, και έγιναν πολλές εκδόσεις», λέει η Cathy Marsden, ειδική στα βιβλία που εργάζεται για τον Οίκο δημοπρασιών Lyon and Turnbull.

Σύμφωνα με την ίδια, το βιβλίο δεν περιέχει τίποτα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ανήθικο» με τα σημερινά κριτήρια. Αντίθετα, προσφέρει μια οπτική για τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν το σεξ την εποχή εκείνη.

Ενδεικτικά περιέχει προειδοποιήσεις για τις πιθανές επιπτώσεις του εξωσυζυγικού σεξ καθώς και την άποψη ότι η σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας, αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.

Όσο για τον τίτλο που αποδίδει τον οδηγό στον Αριστοτέλη, η Cathy Marsden εξηγεί πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του αρχαίου φιλοσόφου με το κείμενο, και πως δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον συγγραφέα του. «Δεν γνωρίζουμε γιατί αποδίδεται στον Αριστοτέλη, αλλά μια πιθανότητα είναι ότι απλά προσπαθούσαν να το κάνουν να ακούγεται καλύτερα».