Απαγορεύτηκαν για σήμερα Σάββατο οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και σε άλλα εμβληματικά μέρη, κυρίως στο Μπορντό και την Τουλούζη, που αποτελούν σημεία συνάντησης του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο συγκλονίζει τη χώρα εδώ και 4 μήνες.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στον απόηχο των συγκρούσεων, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας και των περιστατικών λεηλασιών καταστημάτων με είδη πολυτελείας στο Σανζ Ελιζέ.

Οι εικόνες του διάσημου εστιατορίου-καφέ Fouquet και άλλων καταστημάτων, ενώ είχαν τυλιχθεί στις φλόγες, έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας έντονες επικρίσεις για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων διατήρησης της τάξης. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού απομακρύνθηκε των καθηκόντων του έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης.

Με την ελπίδα να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων βίαιων επεισοδίων, ο διάδοχός του αποφάσισε να κλείσει σήμερα το Σανζ Ελιζέ για τους διαδηλωτές και να αποκλείσει την πρόσβαση σε μια μεγάλη περίμετρο, που περιλαμβάνει το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ και το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα απαγορεύεται στο τομέα του Ελιζέ από τις 07.00 το πρωί του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας.

«Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτές οι βιαιοπραγίες και οι καταστροφές είναι πιθανόν να επαναληφθούν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ανακοινώθηκαν» για αυτό το Σάββατο, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο νέος αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Ντιντιέ Λαλμάν.

Μέτρα ασφαλείας θα εφαρμοστούν και στη Νίκαια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, που υποδέχεται, στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης, τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Τομείς της πόλης θα αποκλειστούν για κάθε πρόσωπο, εκτός των κατοίκων, και οι αρχές θα πραγματοποιούν έρευνες σε όποιον θέλει να εισέλθει εκεί.

Οι πόλεις της Τουλούζης και του Μπορντό (νοτιοδυτικά), που αποτέλεσαν επίσης θέατρο συγκρούσεων, θέτουν σε εφαρμογή ανάλογα μέτρα.