Υπάρχουν στοιχεία ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί έλαβε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ από τον τότε δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ανέφερε γάλλος δικαστής σύμφωνα με την Independent.

Στο μεταξύ, ο επιχειρηματίας Ζίαντ Τακιεντίν διαβεβαίωσε ενώπιον ενός δικαστή ότι κατέχει αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση, εκ μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης, της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2007 του Νικολά Σαρκοζί, γράφει σήμερα η εφημερίδα Le Parisien.

Ο Γαλλολιβανέζος μεσάζων, του οποίου το όνομα εμπλέκεται σε αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς στη Γαλλία, δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου στον δικαστή Ρενό βαν Ρουιμπέκ ότι έχει αποδείξεις για τη χρηματοδότηση από την Λιβύη της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 του πρώην προέδρου της δεξιάς.

Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν «ανοησίες» από έναν στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου, τον Κριστιάν Ζακόμπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τακιεντίν είπε στον δικαστή ότι θα μπορούσε να του «προμηθεύσει τα υπάρχοντα στοιχεία για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί», διαβεβαιώνοντας ότι «το ποσό της βοήθειας αυτής ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που αναφέρθηκε κάποια στιγμή και από έναν από τους γιους του Λίβυου δικτάτορα» Μουάμαρ Καντάφι.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις πριν από τις εκλογές ανάμεσα στον Μπασίρ Σάλεχ, τότε ειδικό γραμματέα του Λίβυου δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, και τον Κλοντ Γκεάν, διευθυντή του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, πριν από την εκλογή του στη γαλλική Προεδρία.

Ο Τακιεντίν είχε ήδη αναφερθεί στις 9 Μαΐου στην υπόθεση της χρηματοδότησης από τη Λιβύη της εκστρατείας του 2007 του Σαρκοζί, θεωρώντας την «απολύτως αξιόπιστη».

Η κατηγορία εκτοξεύτηκε το Μάρτιο του 2011 από το γιο του συνταγματάρχη Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, ενώ η Γαλλία ετοιμαζόταν να επέμβει στη Λιβύη.

Η Διαδικτυακή εφημερίδα Mediapart δημοσίευσε στη συνέχεια στις 28 Απριλίου ένα έγγραφο που αποδίδεται σε έναν πρώην αξιωματούχο της Λιβύης ο οποίος υποστήριζε ότι η Τρίπολη είχε δεχτεί να χρηματοδοτήσει με “50 εκατομμύρια ευρώ” την προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Ο κ. Σαρκοζί χαρακτήρισε «αχρειότητες» τις κατηγορίες αυτές που δημοσιεύτηκαν μια εβδομάδα πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 –που κέρδισε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ– και υπέβαλε μήνυση εναντίον της Mediapart.

Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά κατά του Ζίαντ Τακιεντίν μετά την κατάσχεση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά που μετέφερε ο επιχειρηματίας κατά την επιστροφή του από τη Λιβύη στις 5 Μαρτίου 2011.

Η υπόθεση αυτή ανατέθηκε στους δικαστές που κάνουν έρευνες σχετικά με ενδεχόμενη παράνομη χρηματοδότηση της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας κατά τις προεδρικές του 1995, έρευνα στην οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του Τακιεντίν.