Αξιωματούχοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έχουν συζητήσει την προοπτική αφοπλισμού των Κούρδων ανταρτών με τον φυλακισμένο ηγέτη τους και με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ.

Η Τουρκία ξεκίνησε τις συνομιλίες με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν τους τελευταίους μήνες με στόχο να τερματίσουν την απεργία πείνας τα φυλακισμένα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), ενώ ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι οι συνομιλίες αυτές συνεχίζονται.

Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MIT συναντήθηκαν με τον Οτσαλάν στις 23 Δεκεμβρίου με τον οποίο είχαν συνομιλίες για τέσσερις ώρες με στόχο την έκδοση διακήρυξης για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης τους πρώτους μήνες του 2013, έγραψε η Χουριέτ.

«Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ο αφοπλισμός της οργάνωσης», αναφέρει η εφημερίδα χωρίς να επικαλείται τις πηγές της.

«Αν επιτευχθεί ο στόχος, το PKK που έχει παγώσει τις επιχειρήσεις του εξαιτίας των δεινών καιρικών συνθηκών, θα αφοπλιστεί την άνοιξη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Οτσαλάν φέρεται να είπε ότι πρέπει να έρθει σε απευθείας επαφή με το PKK και να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αλλά ο Ερντογάν δέχεται πιέσεις να σταματήσει τη βία, που περιλαμβάνει βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις αλλά και συγκρούσεις με τον στρατό στα ορεινά νοτιοανατολικά της χώρας.

Φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί που βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά νότια της Κωνσταντινούπολης από τότε που συνελήφθη το 1999, ο Οτσαλάν απολαμβάνει ευρείας στήριξης μεταξύ των Κούρδων, αλλά είναι μισητός στους περισσότερους τούρκους που τον θεωρούν υπεύθυνο για τη βία.