Πενήντα δύο ορφανά παιδιά που επρόκειτο να υιοθετούνταν από Αμερικανούς, αλλά αυτό απαγορεύθηκε με το νόμο που υπέγραψε χθες ο πρόεδρος Πούτιν, θα δοθούν τελικά σε ρωσικές οικογένειες, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο twitter ο αρμόδιος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Πάβελ Αστάχοφ.

«Για κάθε ένα από τα 52 παιδιά που είχαν επιλεγεί για να υιοθετηθούν στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε να βρεθεί μια οικογένεια για αυτά στη Ρωσία. Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να υποφέρει. Οι οικογένειες θα προετοιμαστούν και θα τα δεχθούν», έγραψε ο Αστάχοφ.

Ο Αστάχοφ είχε επισημάνει νωρίτερα μιλώντας στο πρακτορείο Interfax ότι αυτά τα παιδιά «θα υιοθετηθούν στη Ρωσία υπό την άμεση ευθύνη των κυβερνητών» των επαρχιών της χώρας.

Ο νόμος που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος και ο οποίος επιβάλλει και άλλα μέτρα σε αντίποινα για τις κυρώσεις που προβλέπονται σε πρόσφατη αμερικανική νομοθεσία με στόχο να τιμωρούνται όσοι Ρώσοι κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «λυπούνται βαθιά» για την επικύρωση του νόμου αυτού, ενώ κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι έλαβε μια «πολιτική» απόφαση εναντίον της Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις υποθέσεις υιοθεσίας ορφανών παιδιών ρωσικής καταγωγής από αμερικανικές οικογένειες που εκκρεμούν και υπενθύμισε ότι περίπου 60.000 ορφανά από τη Ρωσία έχουν δοθεί για υιοθεσία στις ΗΠΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο από τον Αστάχοφ, περίπου 15.000 παιδιά από τη Ρωσία έχουν υιοθετηθεί από ξένους μεταξύ του 2008 και του 2011, περιλαμβανομένων πλέον των 5.000 από Αμερικανούς, έναντι 33.000 παιδιών που έχουν υιοθετηθεί από Ρώσους υπηκόους.