Κακή εντύπωση προξένησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου 1821.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα hellasjournal.com απέφυγε να αναφέρει ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Σήμερα, γιορτάζουμε τον μακροχρόνιο αγώνα των Ελλήνων για να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους από μια ξένη αυτοκρατορία» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά εναντίον ποιων πολέμησαν οι Έλληνες.

Το θέμα πήρε φωτιά στα κοινωνικά δίκτυα όταν αναρτήθηκε στο Facebook και στο Twitter όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open TV στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι τεταμένες και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έκανε αναφορά στην οθωμανική αυτοκρατορία.

«Στις 25 Μαρτίου 1821», συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, «οι Έλληνες πατριώτες εξεγέρθηκαν και αγωνίστηκαν για να απελευθερώσουν τη χώρα τους να αποκαταστήσουν την εθνική τους κυριαρχία και να καθορίσουν το πεπρωμένο τους»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία, αλλά και μια ιστορική αναδρομή στη διαχρονική προσφορά του ελληνικού πολιτισμού με αναφορές στον Όμηρο και στον Αριστοτέλη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες – και όλος ο δυτικός πολιτισμός – έχουν διαμορφωθεί βαθιά από τα εξαιρετικά επιτεύγματα του ελληνικού λαού, που εκτείνονται μέχρι τα αρχαία χρόνια…» σημείωσε λέγοντας ένα αρχαίο ελληνικό ρητό: «Η ευτυχία εξαρτάται από το να είσαι ελεύθερος και η ελευθερία εξαρτάται από το να είσαι θαρραλέος. Και είστε θαρραλέοι» συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεχίζοντας, μίλησε για τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη διαμόρφωση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί έμπρακτο εορτασμό των αξιών που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του «μεγαλείου της Αμερικής».

Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ονομαστικά στις προσωπικές ιστορίες ορισμένων παρευρισκομένων, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως παραδείγματα προσφοράς στις ένοπλες δυνάμεις, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τον αθλητισμό, αλλά και τη φιλανθρωπία μέσω της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «(οι Έλληνες) δεν σταματούν ποτέ. Δεν τα παρατάτε ποτέ. Αυτό ακριβώς θέλουμε. Θέλουν όλοι να γίνουν Έλληνες, το ξέρετε;».

«Τιμάτε τη σκληρή δουλειά. Αγαπάτε τις οικογένειές σας. Εμπλουτίζετε τον πολιτισμό σας. Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στις οικογένειές σας, στις κοινότητες σας και στη χώρα μας. Μέσα από το κίνητρο της δημιουργίας και τη θέλησή σας να πετύχετε… Και αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο και διατηρείτε την πίστη σας στην ευλογία του μεγαλοδύναμου Θεού. Και αυτό είναι υπέροχο», προσέθεσε.