Η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένεται να εκπληρώσει και να ξεπεράσει το ποσό-στόχο που είχε θέσει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που είχε καταρτίσει, με την πώληση του Οργανισμού Αερολιμένων ANA στη γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Vinci με τίμημα περίπου 3 δισ. ευρώ, ανέφεραν σήμερα μη κατονομαζόμενες πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Επελέγη η Vinci επειδή προσέφερε υψηλό τίμημα για τον οργανισμό ANA συγκριτικά με άλλες τρείς εταιρείες που μετείχαν στον διαγωνισμό – Fraport (Γερμανία), Flughafen (Ελβετία) και Corporación America – πρόσθεσαν στο Ρόιτερς οι πηγές αυτές, που είναι ενήμερες για τη συμφωνία.

«Η προσφορά της Βίντσι είναι τόσο υψηλή, ώστε αυτή ετέθη στην κορυφή του καταλόγου που κλήθηκε να αξιολογήσει το υπουργικό συμβούλιο. Η προκαταρκτική αξιολόγηση ήταν να γίνει εισήγηση υπέρ της προσφοράς της Vinci, τόσο λόγω των γενικών παραμέτρων της, όσο και λόγω του μεγέθους της τελικής της προσφοράς», δήλωσε η μία από τις πηγές. «Αλλά την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Η πορτογαλική κυβέρνηση πιέζεται να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς προβλέπει τη συγκέντρωση ως τα τέλη του 2013 ενός ποσού 5,5 δισ. ευρώ.

Η Πορτογαλία έχει ήδη πουλήσει τα μερίδια που διέθετε στις δημόσιες εταιρίες EDP και REN, κυρίως σε κινέζους επενδυτές.

Στις υποχρεώσεις της, για να λάβει τη δανειακή βοήθεια απ την τρόικα (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) ύψους 78 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση των φόρων και η περιστολή των δημοσίων δαπανών.