Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα κράτος αλλά για να μην παραμείνει εξαρτημένη από τη διεθνή βοήθεια χρειάζεται να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις για να τονωθεί η ανάπτυξη, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έκθεση, που έχει ως παραλήπτες τις χώρες που στηρίζουν οικονομικά την Παλαιστινιακή Αρχή, δημοσιοποιείται την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εγκρίνει δάνειο ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ανάγκες για το 2010 φτάνουν τα 300 με 400 εκατομμύρια δολάρια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, που διαχειρίζεται ένα ταμείο για τους Παλαιστίνιους εξ ονόματος των δωρητών, εκτιμά ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κάνει πρόοδο ως προς τη διατήρηση των δαπανών εντός των στόχων του προϋπολογισμού και έχει τονώσει τα έσοδα με τη βελτίωση του μηχανισμού φορολόγησης. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες αυτές η Παλαιστινιακή Αρχή εκτιμάται ότι θα παραμείνει εξαρτημένη από την διεθνή βοήθεια, εκτός εάν προσελκύσει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.

Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι στη διετία 2008-2009 ο αριθμός των νέων ιδιωτικών επιχειρήσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη αυξήθηκε κατά 38%.