Εξαρτημένη από την ξένη οικονομική βοήθεια θα παραμένει η παλαιστινιακή οικονομία, αδύναμη επίσης να συντηρήσει μία κρατική υποδομή, αν και είναι ταχέως αναπτυσσόμενη (φέτος, αναπτύσσεται με 8%), εφόσον το Ισραήλ δεν άρει έναντί της ποικίλα εμπόδια και περιορισμούς, τονίζει σήμερα στην έκθεσή της για την οικονομία στα Παλαιστινιακά εδάφη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ειδικά για τη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί σωστά η χαλάρωση του αποκλεισμού της, που ασφαλώς και ενίσχυσε μία θνήσκουσα οικονομία, όμως βέβαιο είναι ότι όσο θα εμποδίζονται από το Ισραήλ οι εξαγωγές της, ο ιδιωτικός τομέας της θα είναι καταδικασμένος σε αποτυχία.

Ελπιδοφόρα μεν είναι τα αυξημένα κατά 15%, σε σχέση με τις προβλέψεις, φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, όμως και κατά 50%, σε σύγκριση με το α΄εξάμηνο του 2009, απλά οδηγούν εντούτοις σε υστέρηση εσόδων, της τάξης των 300-400 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, έως την 1η Ιανουαρίου 2011, καταλήγει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το μέλλον της παλαιστινιακής οικονομίας.