Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, προσθέτοντας ότι προτίθεται να συνεχίσει τις επαφές για να δοθεί μία αρμόζουσα απάντηση στις παραβιάσεις από την Πιονγκγιάνγκ της απαγόρευσης του Οργανισμού για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

«Τα μέλη του ΣΑ καταδικάζουν την εκτόξευση αυτή, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση των αποφάσεων 1718 και 1874 του Συμβουλίου», δήλωσε ο Μαροκινός πρεσβευτής Μοχάμεντ Λουλίσκι, που προεδρεύει αυτόν τον μήνα στο όργανο του ΟΗΕ.

«Τα μέλη του ΣΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για την κατάλληλη απάντηση», πρόσθεσε ο ίδιος μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του σώματος.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις πλειοδότησε λέγοντας πως η πράξη της Βορείου Κορέας πρέπει να τύχει μίας αρμόζουσας «απάντησης».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «συνέπειες» για την εκτόξευση του πυραύλου, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεργασθεί με τους διεθνείς εταίρους της για να περιθωριοποιήσουν περαιτέρω και να τιμωρήσουν τη Βόρειο Κορέα.

«Ο πρόεδρος ανησυχεί για τη συμπεριφορά της Βορείου Κορέας. Αυτή έχει επιλέξει να μην συμμορφωθεί προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις και φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες γι’ αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ.

Ο Κάρνεϊ δεν θέλησε να προσδιορίσει ποια θα είναι η δράση που εξετάζει η Ουάσιγκτον να αναλάβει κατά της Βορείου Κορέας, αρκούμενος να δηλώσει πως οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα περιμένουν πρώτα να δουν ποιες πρόκειται να είναι οι αποφάσεις που θα λάβει το ΣΑ του ΟΗΕ.