Το ένα δισεκατομμύριο αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των τουριστών σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), Τάλεμπ Ριφάι, με τους Κινέζους ταξιδιώτες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

«Φέτος, αν και η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη κυρίως στην Ευρώπη, ο αριθμός των τουριστών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 4%», δήλωσε ο Ριφάι.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις τουριστών σημειώθηκε στην Ασία και τη Λατινική Αμερική (5%), ενώ στην Ευρώπη η αύξηση ήταν 3%, σύμφωνα με τον Ριφάι.

Το 2012 για πρώτη φορά ο αριθμός των τουριστών σε όλο τον κόσμο έφτασε το 1 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με τον ΠΟΤ, ο οποίος θα γιορτάσει αύριο Πέμπτη την άφιξη του δισεκατομμυριοστού τουρίστα.

«Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος στους έξι ταξίδεψε πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Αν προσθέσουμε και τους περίπου 5 δισεκατομμύρια τουρίστες που παρέμειναν εντός των χωρών τους, αυτό σημαίνει ότι κάθε κάτοικος του πλανήτη κάνει σχεδόν ένα ταξίδι το χρόνο», σημείωσε ο Ριφάι.

Οι Κινέζοι τουρίστες, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, και οι Ρώσοι ταξιδιώτες, που αυξήθηκαν κατά 16%, προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μεσόγειος, όμως οι χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τους διευκολύνουν, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας.

Ο Ριφάι εξήγησε ότι οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να μειώσουν τους περιορισμούς στην παροχή βίζας σε επισκέπτες από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, η μεσαία τάξη των οποίων ταξιδεύει ολοένα και περισσότερο εκτός συνόρων.

Εξάλλου πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τους φόρους στις υπηρεσίες του τουριστικού τομέα στο πλαίσιο των κυβερνητικών προγραμμάτων εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους.

Ο Ριφάι προειδοποίησε σχετικά: «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτοί οι φόροι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μην πνίγουν την τουριστική βιομηχανία, ή για να το πω απλά δεν πρέπει να σκοτώσουν την κότα που κάνει τα αυγά».

Πάντως η Ισπανία και η Ελλάδα δεν ευνοήθηκαν φέτος από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή όσο πέρυσι.

Οι τουρίστες το 2011 απέφυγαν να επισκεφθούν τη Μέση Ανατολή καθώς επεκτείνονταν στην περιοχή οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, ωθώντας έως και 7,5 εκατομμύρια τουρίστες σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Ο τουρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 3% φέτος, ενώ το 2011 είχε σημειώσει αύξηση 8%.