Να σταλεί σαφές μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και σε όποιον «αμφισβητεί τα συμφέροντα της Άγκυρας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παράλληλα να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι η Άγκυρα διατηρεί την αποτρεπτική της δύναμη είναι ο στόχος της «Γαλάζιας πατρίδας», της άσκησης που ξεκίνησε σήμερα.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου.

Καθώς η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο ναδίρ, μετά και την απόφαση παγώματος παράδοσης των F-35, λόγω της επιλογής να επιμείνει στην παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία, η επιστράτευση της στρατιωτικής ισχύος και οι προκλήσεις είναι κάτι που θεωρείται τουλάχιστον αναμενόμενο και σύμφωνο με την πρακτική της χώρας επί σειρά δεκαετίων.

Η άσκηση αποτελεί «πρόβα πολέμου» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν πολεμικά πλοία κάθε λογής, που θα αποπλεύσουν από τις βάσεις του Γκιόλτζουκ στη θάλασσα του Μαρμαρά και του Άκσαζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 103 πλοία, εκ των οποίων 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου και ένα πλοίο εκπαίδευσης.

Θα λάβουν μέρος, επίσης, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής.

Επίλεκτες δυνάμεις μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει νέα συστήματα και όπλα, όπως δήλωσε ο Αντιναύαρχος, Γιανκί Μπαγτζίογλου, επικεφαλής επιχειρήσεων, ενημερώνοντας τους Διοικητές των μονάδων, που θα λάβουν μέρος.

Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, μέσα από φρεγάτα.

Η Τουρκία, με τον ισχυρό στόλο της, υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και προστατεύει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκισερούν.

Όπως μεταδίδει το sigmalive για το σενάριο της πρώτης ημέρας στην ανατολική Μεσόγειο, σήμερα έχουν ήδη ανοιχτεί στη θάλασσα από τη βάση Ακσάζ (πάνω από τη Ρόδο) 5 φρεγάτες για να αντιμετωπίσουν ασύμμετρες απειλές από ένα σκάφος, στο οποίο επιβαίνουν τρομοκράτες, και από ένα αεροσκάφος. Νωρίτερα το ναρκαλιευτικό σκάφος Αναμούρ θα έχει καθαρίσει τις νάρκες από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Βίντεο του τουρκικού πρακτορείου IHA και άλλων τουρκικών ΜΜΕ φέρονται να απεικονίζουν φρεγάτες και άλλες μονάδες του τουρκικού στόλου καθώς αφήνουν χαράματα τους ναυστάθμους τους.