Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστών στην Ισπανία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος.

Πεπεισμένος Ευρωπαίος και Καταλανός που αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία της περιφέρειας, ο Μπορέλ, 71 ετών, έγινε επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας τον Ιούνιο μετά την άνοδο στην εξουσία του Πέδρο Σάντσεθ έπειτα από μια πρόταση μομφής εναντίον του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι.

Όμως ο Σάντσεθ αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου έπειτα από την απόρριψη από δεξιούς και αυτονομιστές βουλευτές του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του.

Οι σοσιαλιστές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παραμείνουν στην εξουσία μετά τις εκλογές καθώς, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, το Λαϊκό Κόμμα (PP – δεξιά) και το ακροδεξιό Vox θα είναι σε θέση να σχηματίσουν πλειοψηφία.

Με τον Μπορέλ επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, η Ισπανία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Ο Μπορέλ είχε κάνει την έκπληξη τον Απρίλιο του 1998 όταν ορίστηκε υποψήφιος πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών στις εκλογές του 2000 με την υποστήριξη της βάσης του κόμματος.

Μια άνοδος που δεν κράτησε πολύ αφού παραιτήθηκε από υποψήφιος πρωθυπουργός τον Μάιο του 1999 έπειτα από ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκονταν πρώην συνεργάτες του όταν ήταν υφυπουργός Οικονομικών τη δεκαετία του 1980.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 μέχρι το 2007.