Εκατοντάδες πρόσφυγες ουγγρικής καταγωγής από τη Βενεζουέλα δέχθηκε «μυστικά» η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, με βάση ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο μετέχει και μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση, όπως αναφέρει σήμερα η ιστοσελίδα index.hu.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ουγγαρία ξεκίνησε το πρόγραμμα σχεδόν πριν από έναν χρόνο με τη βοήθεια της Ουγγρικής Φιλανθρωπικής Υπηρεσίας του Τάγματος της Μάλτας, η οποία διοργάνωσε τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο από την Βενεζουέλα στην Ουγγαρία.

Ένας εκπρόσωπος της μαλτέζικης φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Ουγγαρία αρνήθηκε να σχολιάσει, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εμπλεκόμενων, σημειώνει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι αντιφατικό ανάμεσα στην επί σειρά ετών πολιτική σταυροφορία του Ούγγρου πρωθυπουργού κατά της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη και του βενεζουελάνικου προγράμματος λόγω της ουγγρικής καταγωγής των προσφύγων.

«Μιλάμε για Ούγγρους και δεν θεωρούμε τους Ούγγρους μετανάστες», δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργικού γραφείου Γκεργκέλι Γκουλίας σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το δημοσίευμα.

«Αυτοί, όπως κάθε άλλος Ούγγρος, έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στο σπίτι τους», είπε ο Γκουλίας και πρόσθεσε ότι οι πρώτοι πρόσφυγες με βάση το πρόγραμμα έφθασαν στην Ουγγαρία τον περασμένο χρόνο.

Η Ιndex έγραψε ότι η Ουγγαρία τους παρείχε τα αεροπορικά εισιτήρια, τη στέγαση, μαθήματα πολιτισμού και γλώσσας καθώς και έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να βρουν εργασία. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ουγγαρία έχει μέχρι σήμερα δεχτεί περίπου 300 ανθρώπους.

Οι πρόσφυγες κατέλυσαν αρχικά σε ξενοδοχεία της περιφέρειας αλλά κάποιοι από αυτούς ήδη έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την Index, η οποία αναφέρει ακόμη ότι περίπου 5.000 Ούγγροι μετανάστευσαν στη Βενεζουέλα, κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.