Κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ το αίτημα για νομιμοποίηση, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, της κατοχής και χρήσης μαριχουάνας για λόγους αναψυχής, καθώς δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κινίπιακ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο με θετικό μάτι.

Η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανίζεται όμως να αλλάζει στάση προς το ευνοϊκότερο και για ένα ακόμα θέμα, που αποτελούσε ταμπού τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

«Με τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους να είναι νόμιμη σε περίπου 20 Πολιτείες, και με την Ουάσινγκτον και το Κολοράντο να ψηφίζουν φέτος το Νοέμβριο για να νομιμοποιήσουν τη χρήση του ναρκωτικού για λόγους αναψυχής, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι φαίνεται πως έχουν μια πιο ευνοϊκή γνώμη γι’ αυτό το ναρκωτικό που άλλοτε έτρεμαν», δήλωσε ο Πίτερ Μπράουν, ειδικός του Κινίπιακ στις δημοσκοπήσεις.

Η κοινή γνώμη υποστηρίζει τη νομιμοποίηση με ποσοστό 51% έναντι 44%, διαπιστώθηκε από την έρευνα, όμως καταγράφονται διαφορετικοί βαθμοί αποδοχής, ανάλογα την ηλικία και το φύλο.

Οι άνδρες υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση με ποσοστό 59% έναντι 36% ενώ οι γυναίκες είναι αντίθετες με ποσοστό 52% έναντι 44%.

Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων κάτω των 29 ετών υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών τάσσεται εναντίον.

«Εντούτοις φαίνεται πιθανό ότι, δεδομένης της μεγαλύτερης από 2 προς 1 πλειοψηφίας μεταξύ των νεώτερων ψηφοφόρων, η νομιμοποίηση είναι απλώς θέμα χρόνου», δήλωσε ο Μπράουν.

Από τη δημοσκόπηση του Κινίπιακ διαπιστώθηκε ακόμη πως οι ψηφοφόροι βλέπουν πιο θετικά το γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου με τους πολέμιους να προηγούνται πλεόν με μικρή διαφορά, 48% έναντι 46%.

Τον Ιούλιο του 2008, οι ψηφοφόροι που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση είχαν αντιταχθεί στους γάμους αυτούς με 55% έναντι 36%.

«Είναι σαφές πως οι στάσεις έναντι του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου αλλάζουν γρήγορα στην αμερικανική κοινωνία. Ενώ η χώρα παραμένει διχασμένη στο θέμα, οι υποστηρικτές έχουν κάνει πολύ δρόμο τα τέσσερα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Μπράουν.

Οι ψηφοφόροι κάτω των 29 ετών υποστηρίζουν τους γάμους αυτούς με 63% έναντι 35%, επισήμανε ο Μπράουν, με αποτέλεσμα «να βλέπουμε και πάλι πως είναι απλώς θέμα χρόνου».

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο σε δείγμα 1.949 ψηφοφόρων από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 3 Δεκεμβρίου και έχει περιθώριο σφάλματος 2,2%.