Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στην Τουρκία και τις «φήμες» σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό .

«Ανησυχούμε για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από τις 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η συσσώρευση των όπλων δημιουργεί επιπλέον κινδύνους ότι θα χρησιμοποιηθούν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έγκριση που θα πρέπει να δώσει το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη πυραύλων Patriot για να ενισχυθεί η άμυνα της Τουρκίας έναντι της Συρίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τους κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Λαβρόφ απήντησε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που φήμες και διαρροές» αναφέρονται σε αυτό. «Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε» πρόσθεσε. Κάθε φορά η Μόσχα επαληθεύει την πληροφορία με τη σύμμαχο της Συρία και «μας απαντούν ότι τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί», σημείωσε.

Νωρίτερα χθες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε ότι «μια πιθανή χρήση χημικών όπλων θα ήταν εντελώς απαράδεκτη για τη διεθνή κοινότητα». «Περιμένω άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», αν έτσι έχουν τα πράγματα, πρόσθεσε.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Δαμασκός προσπαθεί να αναμίξει τα συστατικά που απαιτούνται για να γίνει κατάλληλο για στρατιωτική χρήση του αερίου Σαρίν, μια ισχυρή νευροτοξίνη που προκαλεί πλήρη παράλυση και θάνατο.