Οργή προκάλεσε σε εργαζομένους της τράπεζας HSBC στο Χονγκ Κονγκ μία ειδική προσφορά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία θεωρήθηκε σεξιστική.

Στο πλαίσιο της προσφοράς αυτής, οι άνδρες εργαζόμενοι της HSBC στο Χονγκ Κονγκ μπορούσαν να αποκτήσουν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ψηφιακές κάμερες και ασύρματα ακουστικά με έκπτωση, ενώ οι γυναίκες μπορούσαν να αποκτήσουν ηλεκτρικές σκούπες και κουζινικές συσκευές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Η προσφορά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας, ήταν από τρίτη εταιρεία που διαχειρίζεται τις δικές της διαφημιστικές καμπάνιες και δε σχετίζεται με την HSBC.

Παρά τις διευκρινίσεις της τράπεζας, υπήρξαν αντιδράσεις που συνδέονται και με τον εν εξελίξει διάλογο γύρω από το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων, το οποίο είναι μεγάλο στην HSBC, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, η διαφορά ανάμεσα στο μέσο ωρομίσθιο ενός άνδρα εργαζομένου και μίας γυναίκας εργαζόμενης αυξήθηκε το 2018 στο 61%, από 59% ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα που καταγράφεται σε βρετανική επιχείρηση.

Από την πλευρά της, η HSBC υποστηρίζει ότι το χάσμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι λίγες γυναίκες κατέχουν ανώτερα πόστα και περισσότερες γυναίκες κατώτερα πόστα, κάτι το οποίο ισχύει γενικά για τον τραπεζικό κλάδο. Η τράπεζα αναφέρει ότι καταβάλλει προσπάθειες να γεφυρώσει το χάσμα αυτό, θέτοντας ως στόχο μεταξύ άλλων να φτάσουν οι γυναίκες να κατέχουν το 30% των ανώτερων πόστων της έως το 2020, από το 23% σήμερα.