Χιλιάδες εργάτες στην υφαντουργία και τις βιοτεχνίες ενδυμάτων της χώρας διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας καλύτερες συνθήκες ασφαλείας στους χώρους εργασίας τους, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε αποθήκη του εργοστασίου της Tazreen Fashion, 30 χιλιόμετρα βόρεια της Ντάκα.

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι σε δυτικές φίρμες όπως ο ολλανδικός όμιλος C&A, ο γαλλικός Carrefour και ο σουηδικός Ikea παγιδεύτηκαν στις φλόγες. Τα 110 θύματα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, πέθαναν από ασφυξία ή δηλητηρίαση ή πηδώντας στο κενό στην προσπάθειά τους να σωθούν.

«Οι εργάτες πολλών εργοστασίων εγκατέλειψαν τις δουλειές τους για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Θέλουν οι ιδιοκτήτες της Tazreen να τιμωρηθούν παραδειγματικά», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ντάκα Χαμπιμούρ Ραχμάν.

Εν τω μεταξύ οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιοτεχνία ενδυμάτων στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Η δεύτερη πυρκαγιά που δεν είχε θύματα ξέσπασε το πρωί στην Ντάκα σε κτίριο δώδεκα ορόφων στο οποίο στεγάζονται τέσσερις βιοτεχνίες ενδυμάτων.

«Οι περισσότεροι εργάτες κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος στο διπλανό κτίριο, αφού πρώτα έσπασαν τα κάγκελα. Δεν υπάρχουν τραυματίες. Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο όπου υπήρχαν ενδύματα από εύφλεκτα υλικά», δήλωσε ο υποδιοικητής της αστυνομίας της Ντάκα Νισαρούλ Αρίφ.