Τα γραφεία του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν διαδηλωτές σε τέσσερις πόλεις της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μία ημέρα μετά την απόφασή του Μόρσι να διευρύνει τις εξουσίες του.

Τα γραφεία του κόμματος πυρπολήθηκαν στις πόλεις Σουέζ, Ισμαϊλίγια και Πορτ Σάιντ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Στην Αλεξάνδρεια οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του ισλαμιστικού κόμματος, πέταξαν στο δρόμο καρέκλες και βιβλία και τα πυρπόλησαν, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Την ίδια ώρα κοντά σε μεγάλο τέμενος της πόλης οπαδοί και αντίπαλοι του Μόρσι συγκρούστηκαν, ενώ δύο αυτοκίνητα βανδαλίστηκαν.

Στο μεταξύ οπαδοί και αντίπαλοι του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι διαδηλώνουν σήμερα και στο Κάιρο.

Οι οπαδοί του Μόρσι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο βόρειο Κάιρο και φώναζαν «ο λαός υποστηρίζει τις αποφάσεις του προέδρου».

Οι αντίπαλοί του, στην πλειοψηφία τους φιλελεύθεροι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, που υπήρξε και το επίκεντρο της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με μια πηγή από το περιβάλλον του Μόρσι, ο αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει μια ομιλία μέσα στην ημέρα για να υπερασπιστεί τη χθεσινή του απόφαση.

Η πρωτοβουλία του Μόρσι χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση απειλή για την πορεία της χώρας προς τη δημοκρατία και «πραξικόπημα» που θέτει εν αμφιβόλω τα κεκτημένα της επανάστασης του 2011.

Στέλεχος του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, εκτίμησε από την πλευρά του ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν απαραίτητα για να διασφαλιστεί η καλή πορεία της επανάστασης.

«Δεν βρίσκαμε κανένα νόμιμο μέσο για να συνεχίσουμε τις διώξεις εναντίον των αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικών που ευθύνονται για τη δολοφονία» εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της επανάστασης, δήλωσε ο Γκέχαντ Χάνταντ.

Εξάλλου ο Σαμίρ Μόρκος, ένας χριστιανός σύμβουλος του Μόρσι, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα «ξαφνικά» διατάγματα που εξέδωσε χθες ο αιγύπτιος πρόεδρος.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ γιατί ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του δεν με ενημέρωσαν για τα διατάγματα προτού αυτά ανακοινωθούν. Ενημερώθηκα για αυτά από την τηλεόραση», δήλωσε ο Μόρκος στη Διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας αλ Αχράμ.