Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι έκανε χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος και διεύρυνε τις εξουσίες του, ενώ αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός του.

«Ο πρόεδρος μπορεί να λάβει κάθε απόφαση ή μέτρο για να προστατεύσει την επανάσταση», δήλωσε ο Γιάσερ Άλι, σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε σήμερα ο αιγύπτιος πρόεδρος.

«Οι συνταγματικές διακηρύξεις, οι αποφάσεις και οι νόμοι που αποφασίζει ο πρόεδρος είναι οριστικοί και δεν μπορούν να τροποποιηθούν», πρόσθεσε ο Άλι.

Εξάλλου ο Μόρσι αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον γενικό εισαγγελέα Άμπντελ Μάγκιντ Μαχμούντ, τον οποίο είχε προσπαθήσει να πάψει χωρίς επιτυχία και τον Οκτώβριο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αθώωση κάποιων ανώτερων αξιωματούχων για τα αιματηρά γεγονότα που σημειώθηκαν πέρυσι στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Ταλάτ Αμπντάλα ορίστηκε νέος εισαγγελέας. «Ο γενικός εισαγγελέας θα κατέχει το πόστο αυτό για τέσσερα χρόνια», σημείωσε ο Άλι.

Παράλληλα θα δικαστούν εκ νέου οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι που κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν τα βίαια επεισόδια πέρυσι, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι ακόμη και ο Μουμπάρακ ενδέχεται να δικαστεί ξανά.

Τέλος, προστατεύεται η συνέλευση που συντάσσει το νέο σύνταγμα της χώρας και της δίνεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσει το έργο της.

Η δικαστική εξουσία δεν έχει το δικαίωμα, βάσει του νέου διατάγματος του Μόρσι, να διαλύσει τη συντακτική συνέλευση, την άνω βουλή, ούτε τη Σούρα (κάτω βουλή).