Ο ηγέτης του Ισλαμικού Τζιχάντ, ο Ραμαντάν Αμπντάλα Σάλα, παραδέχτηκε μιλώντας στο κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιούν ιρανικά όπλα στις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ.

«Τα όπλα της αντίστασης σήμερα στην Παλαιστίνη, απέναντι σε αυτήν την επιθετικότητα και την αλαζονεία του Ισραήλ, είναι κυρίως ιρανικής προέλευσης: πρόκειται για ιρανικά όπλα ή οπλισμό που αποκτήθηκε χάρη σε ιρανική χρηματοδότηση», είπε ο Σάλα στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το κανάλι του Κατάρ.

«Όλοι το ξέρουν. Δεν είναι μυστικό», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους οπλισμό διαθέτουν οι ένοπλες οργανώσεις, ούτε με ποιον τρόπο πέρασαν τα όπλα αυτά στη Γάζα.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες κατηγόρησε την Δευτέρα την Τεχεράνη ότι ενθαρρύνει τη Χαμάς να συνεχίσει το βομβαρδισμό του Ισραήλ και ότι της έχει παραδώσει πυραύλους Fajr-5 που εκτοξεύονται τις τελευταίες ημέρες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Ο Σάλα τόνισε ότι μολονότι η οργάνωσή του διαφωνεί με το Ιράν στο θέμα της συριακής κρίσης «είμαστε 100% με το Ιράν» όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν είναι λογικό» ο εφοδιασμός της αντίστασης στη Γάζα να επαφίεται μόνο στο Ιράν. «Θέλουμε όπλα απ’ όλους τους Άραβες οι οποίοι πρέπει να μας ανοίξουν τις αποθήκες τους προτού σκουριάσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ από την πλευρά του απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει από πού προέρχονται τα όπλα που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι. «Το σημαντικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν όπλα για να αμυνθούν», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

«Το ερώτημα ποιος κατασκευάζει τους Fajr-5 αφορά τους ειδικούς επί στρατιωτικών θεμάτων» και «το πώς έφτασαν στους Παλαιστίνιους θα πρέπει να το ρωτήσετε από τους υπευθύνους των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών», πρόσθεσε.

Οι πύραυλοι Fajr-5, ιρανικής κατασκευής, έχουν βεληνεκές 75 χλμ., πολύ μεγαλύτερο από τις αυτοσχέδιες ρουκέτες που συνήθως χρησιμοποιεί η Χαμάς. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του ιρανικού κοινοβουλίου Αλαεντίν Μπορουτζερντί είχε διαψεύσει το Σάββατο ότι η Τεχεράνη παρέδωσε τέτοιους πυραύλους στην παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση.