Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να αναγκάσει τις εταιρείες ενέργειας να εκδίδουν ένα περιορισμένο αριθμό τιμολογίων για την παροχή αερίου και ηλεκτροδότησης, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις που δέχεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει κάνει σαφές ότι θέλει οι εταιρείες ενέργειας να εγγυώνται πως οι πελάτες απολαμβάνουν τα βέλτιστα τιμολόγια σε ό,τι αφορά τη σχέση παρεχόμενης υπηρεσίας/τιμής και ότι θα πρέπει να προσφέρουν μόνον ένα προκαθορισμένο (fixed) και ένα κυμαινόμενο (viariable-rate) συμβόλαιο, καθώς και να καταργήσουν τις εκπτώσεις προς πελάτες που παίρνουν ηλεκτρισμό και αέριο από έναν προμηθευτή ή βάσει της μεθόδου πληρωμής.

Το κυβερνητικό σχέδιο ανακοινώνεται αφού ο Κάμερον είχε δεσμευτεί ότι εάν χρειαστεί, θα νομοθετήσει για να επιβάλει στις εταιρίες να προσφέρουν τα χαμηλότερα δυνατά τιμολόγια. Η δέσμευση αυτή επικρίθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως ανέφικτο να εφαρμοστεί.

Για τον Κάμερον το θέμα έχει μετατραπεί σε πολιτική προτεραιότητα, καθώς οι τιμές της ενέργειας θεωρούνται πλέον η σοβαρότερη απειλή για το βιοτικό επίπεδο εντός 2013.