Στη δίνη νέας κρίσης βυθίζεται η Βενεζουέλα μετά τις δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την κατάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας επιχειρώντας καθαίρεση και απομόνωση του Νικολάς Μαδούρο.

Το τίμημα και αυτού του εγχειρήματος φαίνεται να πληρώνουν οι πολίτες, αν και οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με ΜΚΟ της Βενεζουέλας τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο.

Οι περισσότεροι θάνατοι, από πυρά στην πλειονότητά τους, καταγράφηκαν στο Καράκας, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση.

Η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα El Pitazo γράφει πως μόνο χθες σκοτώθηκαν δεκαέξι άνθρωποι σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών, που είχαν βγει στους δρόμους, και πολλές χώρες τον αναγνώρισαν αμέσως ως προσωρινό πρόεδρο. Μεταξύ αυτών Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Χιλή, Ισημερινός, Περού, Γουατεμάλα, Παραγουάη, Κόστα Ρίκα αλλά και ΗΠΑ και Καναδάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό, ενθαρρύνοντας κι άλλες κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο και προαναγγέλλοντας πως θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής ισχύος των ΗΠΑ για να πιέσει για την παλινόρθωση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα».

Άμεσα ο Νικολάς Μαδούρο γνωστοποίησε πως η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και να αποχωρήσει από την χώρα και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό.

«Μαδούρο, αδελφέ μου, στάσου στο ύψος σου, είμαστε στο πλευρό σου» ήταν το μήνυμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει σήμερα να διατηρήσει την πίεση στον απομονωμένο, όπως γράφει το Reuters Νικολάς Μαδούρο, μετά την κίνηση Γκουαϊδό και την έκφραση στήριξης άλλων χωρών.

Ο 35χρονος έχει δεσμευτεί να διενεργήσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση για να τερματιστεί η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα και να παρέχει αμνηστία στους στρατιωτικούς που θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση Μαδούρο από την εξουσία.

Τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το δύσκολο βήμα της προώθησης του μεταβατικού σχεδίου για τη Βενεζουέλα, χωρίς να έχει τον έλεγχο καίριων κρατικών υπηρεσιών και με τον στρατό να στέκεται στο πλευρό του Μαδούρο.