Την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή εξέφρασε μέσω του εκπροσώπου της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε υπεύθυνη την Χαμάς στη Γάζα για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή και κάλεσε την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Χαμάς.

«Η Χαμάς στη Γάζα ευθύνεται για το ξέσπασμα της βίας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την εκτόξευση ρουκετών με στόχο το Ισραήλ, γεγονός που έχει προκαλέσει δεινά στην πλειοψηφία του άμαχου πληθυσμού», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Γκέοργκ Στράιτερ.

«Η καγκελάριος καλεί τους υπεύθυνους στη Λωρίδα της Γάζας να σταματήσουν άμεσα τα πλήγματα στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση της Αιγύπτου να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Χαμάς για να περιορίσει τη βία και να την τερματίσει», πρόσθεσε ο Στράιτερ σχολιάζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει το «δικαίωμα και την υποχρέωση» να προστατεύσει τους πολίτες της.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς με στόχο το Ισραήλ και προειδοποίησε κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή.

«Οι επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς στη Γάζα ευθύνονται για την κλιμάκωση της βίας και έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές και πολλά θύματα στην ισραηλινή πλευρά», είπε ο Βέστερβέλε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες και είπε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες σε αμάχους.

Ο υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις στο Βερολίνο προτού αναχωρήσει για τη Μόσχα όπου θα λάβει μέρος στη διμερή συνάντηση ηγετών και υπουργών, κατά την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, η αραβο-ισραηλινή διένεξη θα βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο Βέστερβέλε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν αργά χθες το βράδυ στον οποίο τόνισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και να προστατεύσει τους πολίτες του, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.