Την έντονη ανησυχία της για την έκρηξη βίας στο Ισραήλ και στη Γάζα εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Άστον.

Η Άστον έκανε έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες από την Χαμάς και ζήτησε από το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η απάντησή του θα είναι ανάλογη.

«Ανησυχώ έντονα για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας και λυπούμαι βαθύτατα για τις απώλειες αμάχων και από τις δύο πλευρές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Άστον.

«Οι επιθέσεις με ρουκέτες από την Χαμάς και άλλες οργανώσεις στη Γάζα από τις οποίες ξεκίνησε η παρούσα κρίση είναι απολύτως απαράδεκτες για όποια κυβέρνηση και πρέπει να σταματήσουν. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον πληθυσμό του από τέτοιου είδους επιθέσεις. Καλώ το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η απάντησή του είναι ανάλογη», είπε η Άστον.

Η Ύπατη Αρμοστής είπε ότι μίλησε για την κατάσταση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με το γραφείο του αιγύπτιου προέδρου καθώς και με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Η Άστον τόνισε ότι ελπίζει πως η σημερινή επίσκεψη του αιγύπτιου πρωθυπουργού Χισάμ Καντίλ στη Γάζα θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.