Τον Λεβ Ναντάου τιμά με το σημερινό της doodle η Google

Ποιος ήταν ο νομπελίστας σοβιετικός φυσικός


ΚΟΣΜΟΣ
1:29
22/01/2019
Τον Λεβ Ναντάου τιμά με το σημερινό της doodle η Google
2
loading

Αποτελεί μόνος του ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα κεφάλαια της φυσικής. Ο Λεβ Νταβίντοβιτς Λαντάου, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις, ώστε, η επιστήμη που αγάπησε και υπηρέτησε να πίστη και αφοσίωση.

Σήμερα η Google τιμά με το doodle της έναν ικανότατο φυσικό και μια ξεχωριστή διάνοια.

Ο Λεβ Ναντάου έλυσε πολλά σημαντικά ζητήματα της Θεωρητικής Φυσικής. Τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν την κβαντική θεωρία του διαμαγνητισμού, τη θεωρητική ερμηνεία της υπερρευστότητας, τη θεωρία των μεταβολών φάσεως δεύτερης τάξεως, τη Θεωρία Γκίνσμπουργκ-Λαντάου για την υπεραγωγιμότητα, την ερμηνεία του φαινομένου της «αποσβέσεως Λαντάου» στη Φυσική Πλάσματος, τον πόλο Λαντάου στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική, τη θεωρία των νετρίνων και τη συμβολή στην επινόηση της μεθόδου του πίνακα πυκνότητας στην Κβαντομηχανική. Του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1962 για την ανάπτυξη μιας μαθηματικής θεωρίας της υπερρευστότητας που εξηγεί όλες τις παράδοξες ιδιότητες του υγρού ηλίου (He II) σε θερμοκρασίες κάτω των 2,17 K (−270,98 °C).

Ο Λαντάου κρατούσε ένα κατάλογο φυσικών που βαθμολογούσε σε αντίστροφη λογαριθμική κλίμακα από το 0 ως το 5. Τον υψηλότερο βαθμό, 0, τον έδινε στον Νεύτωνα, ενώ ο Αϊνστάιν πήρε 0,5. Το 1 είχαν οι Νιλς Μπορ, Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, Πωλ Ντιράκ και Έρβιν Σρέντινγκερ, οι θεμελιωτές της Κβαντομηχανικής, όπως και οι Σατυέντρα Μπόουζ και Γιουτζίν Γουίγκνερ. Ο Λαντάου βαθμολογούσε τον εαυτό του με 2,5 αλλά στο τέλος τον «προήγαγε» στο 2. Παρά την αυτοαξιολόγηση του ταλέντου του στην κλίμακα αυτή, ο Λαντάου θεωρείται από πολλούς ισάξιος με τους Ντιράκ, Βόλφγκανγκ Πάουλι, Ενρίκο Φέρμι και Ρίτσαρντ Φάινμαν, ως ένας ικανότατος φυσικός με ξεχωριστή διάνοια.

Πέρα από τα θεωρητικά του επιτεύγματα, ο Λαντάου υπήρξε ο βασικός γεννήτορας της μακράς παραδόσεως της ΕΣΣΔ στη Θεωρητική Φυσική, που επικεντρώθηκε στο Χάρκοβο (σήμερα στην Ουκρανία). Ο ίδιος ίδρυσε μαζί με τον μαθητή του Εβγκένι Λίφσιτζ ένα «Ινστιτούτο Προβλημάτων Φυσικής» στη Μόσχα, που αναφέρεται κάποτε και ως «Σχολείο του Λαντάου». Στο ινστιτούτο αυτό ήταν επικεφαλής του «Θεωρητικού Τμήματος» από το 1937 μέχρι το 1962. Ανάμεσα στους σπουδαστές του ξεχώρισαν οι Λεβ Πιταέφσκι, Αλεξέι Α. Αμπρικόσοφ, Λεβ Γκορκόφ, Ισαάκ Χαλάτνικοφ και Μπαρίς Ιόφε.

Ο Λαντάου ανέπτυξε μια γενική εισαγωγική εξέταση για το «Σχολείο» του, που αποκαλούσε «Θεωρητικό Ελάχιστο». Αυτή κάλυπτε όλες τις πλευρές της Θεωρητικής Φυσικής και για να γίνουν δεκτοί οι υποψήφιοι στο «Σχολείο» του έπρεπε να την περάσουν, πράγμα που το κατόρθωσαν μόνο 43 υποψήφιοι στην ιστορία. Υποτίθεται ότι οι εξεταζόμενοι έπρεπε να είναι σε θέση να λύσουν οποιοδήποτε ολοκλήρωμα, και η «φιλοσοφία» ήταν να γίνουν οι μαθητευόμενοι «σωστοί φυσικοί» αντί για στενά εξειδικευμένους.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό λήμμα στην Wikipedia kατά τις σταλινικές εκκαθαρίσεις, ο Λαντάου ανακρίθηκε για την Υπόθεση UPTI στο Χάρκοβο, αλλά κατάφερε να φύγει στη Μόσχα. Ωστόσο, συνελήφθη στις 27 Απριλίου 1938 και κρατήθηκε σε φυλακή της NKVD (προδρόμου της ΚGB) μέχρι τις 29 Απριλίου 1939, οπότε ο συνάδελφός του Πιότρ Καπίτσα, πειραματικός φυσικός χαμηλών θερμοκρασιών, έγραψε ένα γράμμα στον Στάλιν εγγυώμενος προσωπικά για τη συμπεριφορά του Λαντάου.

Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1908 στο Αζερμπαϊτζάν ενώ αναγνωρίστηκε από νωρίς ως «παιδί-θαύμα» στα Μαθηματικά. Στις 7 Ιανουαρίου 1962, σε διασταύρωση στη Μόσχα, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Λαντάου συγκρούστηκε με βυτιοφόρο εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος. Ο Λαντάου τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και πέρασε τρεις μήνες σε κώμα. Δεν συνήλθε ποτέ εντελώς και ήταν πλέον πολύ λιγότερο δημιουργικός από ό,τι πριν. Ο θάνατός του 6 χρόνια αργότερα υπήρξε επίσης συνέπεια του τραυματισμού του στο ατύχημα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar dk.

  Δηλαδή ο Λεβ Λάνταου ήταν 100% Εβραίος, όχι ο Ρώσος. Ακόμα και ΌΧΙ από την Ρωσία, επειδή από το Μπακού - την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν σήμερα. Δηλαδή ακριβώς όπως η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας και όχι κάποια επαρχιακή τουρκική πόλη. Παρά που κάποτε η Αττική «ήταν Τουρκία».
  Και μετά εργαζόταν κυρίως στο Χάρκοβ, της Ουκρανίας. Άρα – όταν αφαιρέσουμε της φυλακές - στην Ρωσία σπούδασε και εργαζόταν τα χρόνια 1924-1929 και 1937-38, και μετά τον πόλεμο. Όπου και σκοτώθηκε το 1961.
  Και ο στενότατος συνεργάτης του, ένα άλλο μεγάλο αστέρι , φυσικός, o Yevgeniy Lifschitz, ήταν και αυτός ο Εβραίος και από την Ουκρανία, όχι Ρωσία. Οι Ρώσοι, βέβαια, τους έχουν όλους σαν Ρώσους. Μα και εδώ βλέπουμε μια ξεκάθαρη αναλογία – ο Άγιος Γεώργιος, για τους Τούρκους, είναι ο Τούρκος.
  Μα ακόμα και ο αναφερόμενος εδώ ο Πιότρ Καπίτσα ήταν μόνο στα 50% ο Ρώσος, και στα άλλα 50% ο Πολωνός. Ακόμα και ο pioneer of the astronautic theory (πως μεταφράζεται αυτό ?) ο Κονσταντίνος Τσιολκοςσκι, ήταν μόνο κατά το 25% ο Ρώσος, 25% ο Τατάρος και κατά 50% ο Πολωνός. Η Ρωσία ήταν τότε (και μπορεί να είναι και ακόμα) απλά μια τεράστια φυλακή των εθνών.

 2. avatar dk.

  Πολύ καλός ο Εβραίος... - μα γιατί δεν αναφέρεται ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει