Ως «δυσανάλογη» αντίδραση κρίνει η Μόσχα τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ως απάντηση στις επίσης «απαράδεκτες» επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς.

«Οι επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ όπως και οι δυσανάλογοι βομβαρδισμοί στη Γάζα, κυρίως όταν προκαλούν θύματα μεταξύ των πολιτών και στις δύο πλευρές, είναι παντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

Η Χαμάς είναι ο «κύριος υπεύθυνος της κρίσης» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του νότιου Ισραήλ, που εξαπολύει η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση για τους ισραηλινούς πολίτες που έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς το φόβο μιας επίθεσης από τη Γάζας» είπε.

Την ίδια ώρα το Ιράν χαρακτήρισε «οργανωμένη τρομοκρατία» την ισραηλινή επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας και κατήγγειλε τη «σιωπή των διεθνών οργανισμών».

«Το Ιράν καταδικάζει απερίφραστα τις εγκληματικές ενέργειες των σιωνιστικών στρατιωτικών δυνάμεων που σκοτώνουν πολίτες. Δυστυχώς η σφαγή αθώων και ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων έγινε μια διαδικασία ρουτίνας που υιοθετήθηκε από το σιωνιστικό καθεστώς », τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς Αχμαντ Τζαμπάρι σκοτώθηκε την Τετάρτη στη Γάζα σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού που εξαπέλυσε επιχείρηση κατά ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα αυτό, οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πάγια υποστήριξή τους προς το Ισραήλ.