Την ανατροπή του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προτείνει το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών σε περίπτωση επιτυχίας του αιτήματός της Παλαιστινιακής Αρχής για αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Αυτό προκύπτει από υπηρεσιακό έγγραφο προτάσεων του υπουργείου που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η ανατροπή του Αμπού Μάζεν (σ.σ. το προσωνύμιο του Αμπάς την εποχή της παρανομίας της ΟΑΠ) θα ήταν η μοναδική λύση σε αυτήν την περίπτωση», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο του εγγράφου, το οποίο ανέμενε έγκριση από τον ΥΠΕΞ Άβιγκντορ Λίμπερμαν προτού υποβληθεί στην κυβέρνηση.

«Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση θα σήμαινε να σηκώσουμε λευκή σημαία και να παραδεχθούμε την ήττα της ισραηλινής ηγεσία απέναντι στην πρόκληση αυτή», επισημαίνεται στο διπλωματικό έγγραφο, καθώς η επίτευξη του στόχου των Παλαιστίνιων να αποκτήσουν καθεστώς Κράτους-Παρατηρητή στον ΟΗΕ θα συνιστούσε «παραβίαση κόκκινης γραμμής».

Εάν δεν καρποφορήσει η παρεμπόδιση της «μονομερούς» παλαιστινιακής πρωτοβουλίας, συνεχίζει ο συντάκτης του σημειώματος, «το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει τον Μάζεν να το πληρώσει ακριβά, περιλαμβανομένης και της εναλλακτικής λύσης της ανατροπής της κυβέρνησης και της εξάρθρωσης της Παλαιστινιακής Αρχής». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λίμπερμαν προβαίνει σε απειλητικές δηλώσεις εναντίον του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στο ίδιο έγγραφο προτείνεται πάντως «σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι αποποιηθούν του εγχειρήματός τους στον ΟΗΕ, το Ισραήλ (…) να συνάψει συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή για (την αναγνώριση) παλαιστινιακού κράτους στα προσωρινά σύνορά του», όπως έχουν σήμερα–προσφορά που ήδη έχει απορριφθεί από την άλλη πλευρά.

Ακόμη, άλλο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το εβραϊκό κράτος προσανατολίζεται επίσης στην ακύρωση εν μέρει ή εξ ολοκλήρου της συμφωνίας ειρήνης του Όσλο το 1993.