Προειδοποίηση για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία απευθύνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη χθεσινή συντριπτική ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο καταψήφισε τη συμφωνία της για το Brexit.

«Κανένας δεν επιθυμεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εκεί οδεύουμε» δήλωσε σήμερα στο δίκτυο France 2 ο Γάλλος Επίτροπος.

Ο Μοσκοβισί ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό του δημοψηφίσματος του 2016 και σε απόφαση για παραμονή στην ΕΕ, και τόνισε ότι οι τα νομικά όργανα της ΕΕ έχουν εκτιμήσει ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

Να παραβλέψουν τα δικά τους συμφέροντα και να συνεργαστούν σε λύση για το Brexit την οποία θα στηρίζουν όλοι κάλεσε τα βρετανικά κόμματα ο διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφσταντ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα είναι τότε έτοιμη να συζητήσει με το Λονδίνο μια νέα συμφωνία.

Μία ημέρα μετά την απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Φέρχοφσταντ δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η Βρετανία θα πρέπει να αλλάξει τις «κόκκινες γραμμές» που καθόρισε στις διαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθαρίζοντας πως η ευωπαϊκή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει νέα συμφωνία αποχώρησης με τη Βρετανία όμως υπό προϋποθέσεις.