Την ύστατη προσπάθεια να πείσει τους απρόθυμους και τους «αντάρτες» βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία που πέτυχε με την ΕΕ για το Brexit καταβάλλει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προειδοποιώντας πως η έξοδος της χώρας της είναι τώρα σε κίνδυνο, πριν δοθούν νέες εγγυήσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά αναφορικά με τη συμφωνία.

Το μέλλον της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου είναι αβέβαιο, όπως γράφει το Reuters, καθώς το κοινοβούλιο αναμένεται να καταψηφίσει τη συμφωνία, στην προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία, με τη συνέχεια να είναι θολή και να περιλαμβάνει από το λεγόμενο «άτακτο Brexit», χωρίς συμφωνία, δηλαδή, μέχρι την αναστολή του.

Αντιμετωπίζοντας τη βαθύτερη κρίση στη βρετανική πολιτική σκηνή εδώ και μισό αιώνα, η Μέι θα αξιοποιήσει την ομιλία της στο Stoke-on-Trent της κεντρικής Αγγλίας για να προειδοποιήσει τους βουλευτές πως πλέον είναι πιθανότερη η αναστολή του Brexit παρά η έξοδος χωρίς συμφωνία.

«Υπάρχουν ορισμένοι στο Γουεστμίνστερ που θα ευχονταν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να σταματήσουν το Brexit και οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο για να το πετύχουν» αναμένεται να πει η Μέι.

Χθες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποίησε τους βουλευτές πως η αποτυχία ολοκλήρωσης του Brexit θα είναι καταστροφική για τη δημοκρατία, και οι υπουργοί της είπαν πως η αντιστροφή της ψήφου του 2016 μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εγκριθεί η συμφωνία της από το βρετανικό κοινοβούλιο, η ΕΕ αναμένεται να δώσει κάποιες επιπλέον διαβεβαιώσεις αναφορικά με τη συμφωνία και μάλιστα σήμερα. Στη σχετική επιστολή αναμένεται να επικεντρώνεται στο πιο «αμφιλεγόμενο» σημείο της συμφωνίας για το Brexit, το λεγόμενο «backstop», μία δικλείδα ασφαλείας που θα αποτρέψει την επιστροφή σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Θα διευκρινίζεται, σύμφωνα με το Reuters, πως το «backstop» δεν είναι η λύση που προτιμά η ΕΕ για την αποφυγή του σκληρού συνόρου, πως δεν υποτιμά τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και ούτε είναι μέρος οποιασδήποτε συγκεκαλυμμένης απόπειρας από την ΕΕ να «προσαρτήσει» τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα απευθύνει δική του επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή ενώ η Τερέζα Μέι αναμένεται να μιλήσει στη βρετανική Βουλή το μεσημέρι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.