Μία νέα σημαντική αντιευρωπαϊκή συμμαχία, ενόψει των επόμενων Ευρωεκλογών, είναι πιθανό να προκύψει από τη συνάντηση των δεξιών ηγετών Ιταλίας και Πολωνίας, μεθαύριο στη Βαρσοβία.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ του Πολωνού Γιάροσλασβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) και του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα στην πολωνική πρωτεύουσα στις 9 Ιανουαρίου θα συζητηθεί η συμμετοχή της Πολωνίας στη νέα ευρωομάδα του Σαλβίνι, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την εφημερίδα La Repubblica και την ιστοσελίδα EUobserver.

«Πρόκειται για μία συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο. Αν ο πρόεδρος του κόμματος Κατσίνσκι συναντάται με έναν άλλο πολιτικό, είναι σημάδι μιας ιδιαίτερης σχέσης και έτσι την αντιμετωπίζουμε» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς στον πολωνικό ραδιοσταθμό RMF.

«Αν ο Σαλβίνι πείσει το πολωνικό κόμμα να προσχωρήσει σε αυτήν τη συμμαχία, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κάζιμιρτς Μαρτσικιέβιτς , ο οποίος έχει αποχωρήσει από το Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης. Αν το PiS όπως και το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων προσχωρήσουν στην ομάδα, θα έχουν 140 ευρωβουλευτές ή και παραπάνω, καθιστώντας την ομάδα την τρίτη μεγαλύτερη στο ΕΚ. Αν ο Σαλβίνι νικήσει στις εκλογές το 2019 και γίνει πρωθυπουργός, όπως αναμένεται, και αν το PiS κερδίσει τις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές, όπως επίσης αναμένεται, η νέα ομάδα θα έχει δύο ηγέτες εν ενεργεία, δύο εκ των μεγαλυτέρων κρατών – μελών της ΕΕ, σημειώνει η Repubblica.