Τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω του κυκλώνα Sandy, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πάνω από οκτώ εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα.

Χρειάστηκε επίσης να μειωθεί η παραγωγή δύο άλλων αντιδραστήρων, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κυρίως στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, μια από αυτές που επλήγησαν περισσότερο από το φαινόμενο, ανέφερε το υπουργείο.

«Όλα φαίνεται να είναι υπό έλεγχο», δήλωσε στο Reuters ο Νιλ Σίχαν, εκπρόσωπος της αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC), ο οποίος επίσης ανέφερε ότι ο συναγερμός που κηρύχτηκε τη Δευτέρα στην πυρηνική μονάδα Όιστερ Κρικ, μια από τις παλαιότερες της χώρας, παραμένει σε ισχύ.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι ο αντιδραστήρας Σάλεμ 1, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ντέλαγουερ στο Χάνκοκς Μπρίτζ (Νιου Τζέρσεϊ), έκλεισε σήμερα, όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες κυκλοφορίας νερού έπαψαν να λειτουργούν.

Αυτές οι αντλίες, που χρησιμοποιούνται για την συμπύκνωση του ατμού του αντιδραστήρα, αποτελούν μέρος του μη-πυρηνικού κυκλώματος αυτής της μονάδας, της οποίας ένας άλλος αντιδραστήρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τα μέσα Οκτωβρίου για συντήρηση.

«Η μονάδα παραμένει σταθερή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του φορέα Public Service Electric and Gas (PSEG), προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει εκτιμήσεις για την ημερομηνία επανόδου της σε λειτουργία.

Εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο, η μονάδα Χόουπ Κρικ λειτουργεί κανονικά, σημειώνει ο PSEG σε ανακοίνωσή του.
Οι Χόουπ Κρικ και Σάλεμ παράγουν το 49% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο Νιου Τζέρσεϊ, που αριθμεί περισσότερους από 8,7 εκατομμύρια κατοίκους, και ήταν μια από τις πολιτείες που επλήγησαν περισσότερο από τον Σάντι.

Το υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας άλλος αντιδραστήρας, ο Ίντιαν Πόιντ 3, που βρίσκεται περίπου πενήντα χλμ. βόρεια της Νέας Υόρκης, στην όχθη του ποταμού Χάντσον, διέκοψε επίσης τη λειτουργία του τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Ο φορέας εκμετάλλευσης, η εταιρεία Entergy είχε ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο του αντιδραστήρα στον λογαριασμό της στο twitter επικαλούμενη προβλήματα με το εξωτερικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το κοινό ή τους εργαζόμενους», διευκρίνισε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αναμένει μια επιστροφή στην ομαλότητα μέσα στις επόμενες μέρες.

Η μονάδα Ίντιαν Πόιντ διαθέτει τρεις αντιδραστήρες και παρέχει έως και 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Νέα Υόρκη -όπου πολλά σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα- καθώς και της κομητείας του Ουέστσεστερ.

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο την Δευτέρα ενός αντιδραστήρα της μονάδας Nine Mile, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις όχθες της λίμνης Οντάριο.