Προσεγγίζει την Ανατολική Ακτή, από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ο  ‘Σάντι’ και οι τοπικές αρχές έλαβαν την απόφαση να διακοπεί η λειτουργία των σχολείων, των δημοσίων υπηρεσιών, του χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης–ανατρέποντας το καθημερινό πρόγραμμα σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα, από τα όρια της Βόρειας Καρολίνας έως το Μέιν, με πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων.

Στις τοποθεσίες στη Νέα Υόρκη, όπου το υψόμετρο είναι μικρό–Μπρούκλιν, Κάτω Μανχάταν– έχει ήδη συστηθεί στους 375 χιλιάδες κατοίκους τους να συγκεντρώσουν εφόδια πρώτης ανάγκης και να απομακρυνθούν.

Εξ άλλου, οι σήραγγες «Λίνκολν» και «Ολλανδική», που οδηγούν στο Νιού Τζέρσεϊ, έχουν πλέον κλείσει στην κυκλοφορία.

Στο μεταξύ, κλειστοί είναι οι πολυσύχναστοι καθημερινά σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων Γκραντ σέντραλ’-‘Πεν’, ενώ ο προαστιακός σιδηρόδρομος δεν λειτουργεί. ‘Εχουν ακυρωθεί –σε όλη την ανωτέρω ευρεία γεωγραφική ζώνη– συνολικώς οκτώ χιλιάδες πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικές.

Στην ίδια την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, οι δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόβλεψη, στο πέρασμα του ‘Σάντι’ μπορεί από τους θυελλώδεις ανέμους ( πιθανόν να φθάσουν τα 140 χλμ. ωριαίως) να ξεριζωθούν δέντρα, να καταρρεύσουν δίκτυα ηλεκτροδότησης, που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή για δεκάδες εκατομμύρια πολίτες και, τέλος, από τη σφοδρή βροχόπτωση να πλημμυρίσουν εκτεταμένες περιοχές.

Αναμένεται η κακοκαιρία να διέλθει από τα νοτιοδυτικά προάστια της Ουάσινγκτον, που τελούν, κατόπιν των οδηγιών των τοπικών αρχών, σε ‘κατάσταση συναγερμού’.

«Η αλλαγή του καιρού θα είναι ραγδαία», προειδοποιήθηκε ο πληθυσμός στη Νέα Υόρκη από τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, που έδωσε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου. Οι ειδικοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι, «αυτή είναι η σφοδρότερη για τα 70 τελευταία έτη κακοκαιρία, που γνωρίζει η Ανατολική Ακτή»– οκτώ μόλις 24ωρα πριν από την ημερομηνία της ψηφοφορίας για τον Αμερικανό νέο πρόεδρο και πολύ κοντά στην επέτειο του «κράχ» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 1929.