Στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη συναντώνται σήμερα αντιπροσωπείες της Αργεντινής και του Ιράν για να συζητήσουν για μια επίθεση κατά εβραϊκού κέντρου στο Μπουένος Άιρες, στην οποία 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν το 1994, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής.

«Θα είναι μια “συνάντηση εργασίας για την υπόθεση Amia, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αργεντινής και του Ιράν στις 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη”», διευκρίνισε το υπουργείο.

Οι δικαστικές αρχές του Μπουένος ‘Αιρες τρέφουν υποψίες για εμπλοκή της Τεχεράνης στην επίθεση αυτή κατά του εβραϊκού κέντρου Amia στην Αργεντινή, αλλά και στην έκρηξη δύο χρόνια νωρίτερα παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Μπουένος ‘Αιρες, όπου 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν. Το Ιράν απορρίπτει κάθε εμπλοκή του στις δύο επιθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής είχε ανακοινώσει μετά τη συνάντηση των υπουργών των δύο χωρών Έκτορ Τίμερμαν και Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι «συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να εξευρεθεί λύση».

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να οριστεί «ένας δικαστικός μηχανισμός που δεν θα αντιβαίνει στις νομικές διαδικασίες της Αργεντινής και του Ιράν», σύμφωνα με το Μπουένος Άιρες, το οποίο πρότεινε να δικαστούν οι ύποπτοι σε αυτή την υπόθεση σε μια τρίτη χώρα, αν το Ιράν αρνηθεί τη διεξαγωγή μιας δίκης στην Αργεντινή, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η δικαιοσύνη της Αργεντινής ζητεί από το 2006 την έκδοση οκτώ Ιρανών, μεταξύ τους δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, για να τους δικάσει για το φερόμενο ρόλο τους στην επίθεση κατά της Amia.

H εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής είναι η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική με σχεδόν 300.000 μέλη.