Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς πολίτες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη την περίοδο των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας τους για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter, οι τουρίστες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για ύποπτα οχήματα όταν κυκλοφορούν σε πολυσύχναστες περιοχές, αλλά και να προσέχουν σε συγκοινωνιακούς κόμβους όπου υπάρχουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς «οι τρομοκράτες μπορεί να χτυπήσουν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση σε μέρη με πολύ κόσμο».

 

Το επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης της αμερικανικής ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ισπανία βρίσκεται στη δεύτερη από τις τέσσερις βαθμίδες, κάτω από εκείνη που συμβουλεύει τους πολίτες να «ξανασκεφτούν το ταξίδι».

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2017 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 150 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με οχήματα στη Βαρκελώνη και το γειτονικό Καμπρίλς. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αντίποινα εναντίον των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που δρα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία.