Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν ένα προσωρινό νομοσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει την διάθεση κονδυλίου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του συνοριακού τείχους που προωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στην Γερουσία αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες για μία διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το «Politico»

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν 217 θετικές ψήφοι έναντι 185 αρνητικών ψήφων, ενώ με το αποτέλεσμα αυτό η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ παρατείνεται μέχρι την 8η Φεβρουαρίου του 2019.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για την διάθεση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκτακτης χρηματοδότησης αποκατάστασης καταστροφών για την Καλιφόρνια, την Φλόριντα, αλλά κι άλλες αμερικανικές πολιτείες.

Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Γερουσία. Η Γερουσία ψήφισε ένα άλλο νομοσχέδιο χρηματοδότησης το βράδυ της Τετάρτης, ενώ αμέσως μετά, οι γερουσιαστές εγκατέλειψαν την Ουάσινγκτον για τις εκλογικές τους περιφέρειες.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα νομοσχέδιο τώρα. Η Γερουσία ψήφισε επίσης ένα νομοσχέδιο. Τώρα θα πρέπει να βρούμε που βρίσκεται το κοινό έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν ΜακΚάρθι.

Από την άλλη μεριά, το νομοσχέδιο αυτό, φαίνεται να προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην Γερουσία, με τους Δημοκρατικούς να απορρίπτουν κάθε ιδέα για την χρηματοδότηση του συνοριακού τείχους.

Η ροή της χρηματοδότησης για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διάρκεια μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα συμβεί μία μερική παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Η κεντρική ιδέα είναι απλή: η έκρηξη θυμού του προέδρου Τραμπ θα προκαλέσει την παύση λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά ο ίδιος δεν θα έχει το τείχος του», δήλωσε ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, λίγο πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το αναφερόμενο νομοσχέδιο δαπανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η τοποθέτηση αυτή του Σούμερ συμβαδίζει απόλυτα με την άποψη της Νάνσι Πελόζι που ηγείται της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων επιτέθηκαν στην Πελόζι, μετά την ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων δίνοντας έμφαση στα όσα η ίδια είπε κατά την συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η Πελόζι φέρεται να είπε ότι δεν υπήρχαν αρκετές ψήφοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να είναι δυνατή η ψήφιση ενός νομοσχεδίου με δαπάνες 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τείχος.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι πριν από μία εβδομάδα, η Νάνσι Πελόζι ήταν στο Οβάλ Γραφείο και είπε στον Λευκό Οίκο ότι δεν μπορεί να περάσει ένα νομοσχέδιο με χρηματοδότηση για το τείχος της συνοριακής ασφάλειας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο.

Ο Τζόρνταν ηγείται της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) στην οποία συμμετέχουν Ρεπουμπλικάνοι που έχουν υιοθετήσει μία σκληρή πολιτική γραμμή στα ζητήματα που άπτονται της μετανάστευσης. «Μόλις πήραμε 217 θετικές ψήφους για το νομοσχέδιο», τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, η ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν το αποτέλεσμα μιας χαοτικής πολιτικά ημέρας για τους Ρεπουμπλικάνους στη διάρκεια της οποίας -για μία ακόμη φορά- η παραπάνω αναφερόμενη συντηρητική ομάδα υπαγόρευσε στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων τις επιλογές και τις κινήσεις της.

Η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις προκάλεσε ανησυχία

Σε πολιτικό επίπεδο, η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις προκάλεσε ανησυχία τόσο στους Ρεπουμπλικάνους, όσο και στους Δημοκρατικούς καθώς είναι ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ που έχει τον σεβασμό των κοινοβουλευτικών στελεχών των δύο κομμάτων, ενώ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί άλλο με έναν πρόεδρο που είναι τόσο ασταθής κι απρόβλεπτος, όπως ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες ότι δεν θα υπογράψει ένα νομοσχέδιο, στο οποίο δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για την κατασκευή του συνοριακού τείχους, ενώ η στάση του αυτή αύξησε δραματικά το ενδεχόμενο μιας μερικής παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η δήλωση αυτή του Τραμπ ξεκαθάρισε την σύγχυση που επικρατούσε για αρκετές ημέρες κι αναφορικά με τις προθέσεις και τις επιδιώξεις του.

Η Γερουσία ψήφισε το βράδυ της Τετάρτης ένα προσωρινό νομοσχέδιο δαπανών, ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι την 8η Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο στο νομοσχέδιο αυτό να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για την χρηματοδότηση του τείχους.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ τελικά έδειξε την επιρροή του, έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και με την συμμετοχή ηγετικών στελεχών της συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στην συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος ο ΜακΚάρθι, ο Τζόρνταν, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο Στιβ Σκαλίς, ο Μαρκ Μίντοους, μεταξύ άλλων και προσπάθησαν να βρουν μία εσωτερική -κομματική- λύση στο πρόβλημα με την χρηματοδότηση του τείχους, για την αποφυγή μιας παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Ξεκαθάρισα την θέση μου. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο προβλέπει χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την συνοριακή ασφάλεια. Πρέπει. Όχι για πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά για την χώρα, για την ασφάλεια της κοινότητάς μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ υπογράφοντας το νομοσχέδιο για την αγροτική οικονομία.

Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου τόσο ο Ράιαν, όσο κι άλλοι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων αναγκάστηκαν να αλλάξουν την στάση τους στο ζήτημα της χρηματοδότησης του συνοριακού τείχους.

Η ρεπουμπλικανική ηγεσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων είχε νωρίτερα υποστηρίξει το νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η Γερουσία, αλλά μετά την σκληρή στάση που προέδρου Τραμπ, προχώρησαν με το νομοσχέδιο που προβλέπει την διάθεση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το συνοριακό τείχος.

Αμέσως μετά τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων πρόσθεσαν την διάθεση των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της έκτακτης βοήθειας για την αποκατάσταση των καταστροφών από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πιο εύκολα από όσους είχαν μία επιφυλακτική στάση.

Ο Τζόρνταν κι ο Μίντοους ηγήθηκαν ανταρσίας των Ρεπουμπλικάνων στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το βράδυ της Τετάρτης, μετά την αρχική απόφαση της ηγεσίας του κόμματος για την μη χρηματοδότηση του συνοριακού τείχους. Η ανταρσία αυτή οργανώθηκε έπειτα από απαίτηση των συντηρητικών σχολιαστών στα αμερικανικά ΜΜΕ. Η όλη κίνηση συμπορεύτηκε την σκληρή στάση του προέδρου Τραμπ, που δεν μπόρεσε να αντισταθεί, προκαλώντας μία δύσκολη κατάσταση για τον Ράιαν, τον Μακάρθι και τον Σκαλίς, αλλά κι άλλα μέλη της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν την αρχική τους θέση. Έτσι, οι εξελίξεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων δρομολογήθηκαν ταχύτητα χθες το βράδυ, μετά την αλλαγή στάσης της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας.

Η πορεία του νομοσχεδίου θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη στην Γερουσία, καθώς ο Σούμερ θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα επιτρέψει την άμεση προώθησή του.