Η Ρωσίδα Μαρία Μπούτινα, που είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ, παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου την ενοχή της και συγκεκριμένα για ένα από τα σημεία του κατηγορητηρίου το οποίο αφορά στη συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση της νομοθεσίας περί «πρακτόρων ξένης χώρας» που ισχύει στις ΗΠΑ.

Η Μπούτινα, ενώπιον των δικαστών και παρουσία του δικηγόρου της Ρόμπερτ Ντρίσκολ, ορκίστηκε πως θα συνεργαστεί με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα οδηγηθεί σε δίκη, στο πλαίσιο της οποίας, την τύχη της θα έπρεπε να κρίνουν τα 12 μέλη της επιτροπής των ενόρκων. Η ίδια είπε ότι η παραμονή της στο κελί στο οποίο ήταν μόνη δεν επηρέασε την απόφαση της να συνεργαστεί με την ανάκριση, όπως μεταδίδουν το TASS και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εν συνεχεία, η δικαστής Τάνια Τσάτκαν την ρώτησε αν στο διάστημα από το 2015 έως το 2018 συνεργάσθηκε με πρόσωπα στην επικράτεια των ΗΠΑ με σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ναι» απάντησε η κατηγορούμενη. Η Μπούτινα κατά την διάρκεια της διαδικασίας ήταν ήρεμη, εγκρατής και απαντούσε με πεποίθηση στα ερωτήματα των δικαστών.

Η δικαστής προκαταρκτικά ενημέρωσε την Μπούτινα, ότι σε περίπτωση που συμφωνήσει να συνεργαστεί με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στερείται του δικαιώματος να υποβάλλει έφεση στην καταδικαστική απόφαση με ορισμένες εξαιρέσεις. Η Μπούτινα απάντησε επίσης καταφατικά στο ερώτημα της δικαστή Τσάτκαν, αν αντιλαμβάνεται ότι μετά την συμφωνία να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, ενδέχεται να απελαθεί και να στερηθεί του δικαιώματος να υποβάλλει αίτηση για την απόκτηση αμερικανικής υπηκοότητας.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Μπούτινα παραδέχθηκε την ενοχή της σε ένα από τα σημεία του κατηγορητηρίου. Η επόμενη συνεδρίαση έχει ορισθεί για τις 12 Φεβρουαρίου.