Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης ανακάλυψε περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους-«φαντάσματα» στο μισθολόγιο των δημόσιων υπηρεσιών.

Η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της αφρικανικής χώρας, Carmelita Namashulua, ανέφερε ότι κάποιοι πληρώνονταν για εργασίες τις οποίες ποτέ δεν έκαναν, ενώ άλλοι ήταν νεκροί ή φανταστικά πρόσωπα, όπως αναφέρει το BBC.

Η απάτη έχει κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2015 και του 2017, σύμφωνα με την υπουργό. Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η κρατική διαφθορά είναι ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα στη Μοζαμβίκη, ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου.

Το κράτος αυτό της νότιας Αφρικής κατατάσσεται στην 153η θέση από τις 180 από το Διεθνές Παρατηρητήριο Διαφάνειας στον Κατάλογο για την εικόνα της παγκόσμιας διαφθοράς.

Η Namashulua επεσήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει και άλλες σημαντικές προκλήσεις όπως η ευνοιοκρατία, ο νεποτισμός, αθέμιτες χρεώσεις για τον διορισμό ανθρώπων στη δημόσια διοίκηση και πλαστογραφίες αδειών.

Η κυβέρνηση πραγματοποίησε ειδικά αποδεικτικά τεστ, κατά τα οποία όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί έπρεπε να εμφανιστούν διά ζώσης σε ένα συγκεκριμένο γραφείο ώστε να αποδείξουν ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα. Στο τέλος του ελέγχου, όσοι απέτυχαν να εμφανιστούν, σταμάτησαν να λαμβάνουν τους μισθούς τους.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε μία διάρκεια δύο ετών και ερεύνησε συνολικά 348.000 εργαζόμενους.