Μία έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης, η οποία επρόκειτο να εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο στην Αγία Πετρούπολη και η οποία είχε χαρακτηριστεί βλάσφημη από υπερορθόδοξους κύκλους, αναβλήθηκε κάτω από την πίεση των τοπικών αρχών, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος γκαλερίστας Μαράτ Γκέλμαν.

Εμπνευστής κι επιμελητής της έκθεσης «Εικόνες», που φιλοξενεί πίνακες και γλυπτά με θέματα που άπτονται της θρησκείας, ο Γκέλμαν μέμφθηκε τις τοπικές αρχές ότι άσκησαν πίεση στους διοργανωτές της έκθεσης, το ίδρυμα Ριζόρντι Αρτ, υπεύθυνοι του οποίου είχαν συναντηθεί στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκιόργκι Παλταβτσιένκο.

Ο γκαλερίστας υποστηρίζει ότι δέχθηκε επιστολή από το ίδρυμα με την οποία καλείται να αναβάλει την έκθεση έως τα τέλη του 2013, επικαλούμενη την «μη ευνοϊκή ατμόσφαιρα» που κυριαρχεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Στην ουσία «αυτό μεθερμηνεύεται ως ακύρωση κι όχι ως αναβολή» της έκθεσης, τονίζει ο Παλταβτσιένκο στη σελίδα κοινωνικού διαλόγου που διατηρεί στον ιστότοπο Livejournal, στην οποία δημοσιεύει και την επίμαχη επιστολή.

Οι ορθόδοξες οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα στις αρχές της Αγίας Πετρούπολης κατά της διεξαγωγής αυτής της έκθεσης και συγκέντρωσαν χιλιάδες υπογραφές σε αίτημά τους με το οποίο ζητούν την απαγόρευση της έκθεσης, το οποίο το ενεχείρισαν και στον κυβερνήτη.

Η έκθεση «Εικόνες» προκάλεσε ορυμαγδό διαμαρτυριών στα εγκαίνιά της στο Κρασνοντάρ, στα νότια της Ρωσίας, παρά την αφαίρεση από τον ίδιο τον επιμελητή –κατόπιν παράκλησης των αρχών– των πιο αμφιλεγόμενων έργων της, όπως εκείνων που αναπαριστούσαν χριστιανικούς σταυρούς με τη μορφή λουκάνικων και αχλαδιών που αναπαριστούσαν τρούλους εκκλησιών, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο.