Ένα παντρεμένο ζευγάρι που κατοικεί στις παρυφές του Holzkirchen, μιας ήσυχης πόλης που βρίσκεται νότια του Μονάχου, μήνυσε μια εκτροφέα βοοειδών για την φασαρία που προκαλούν τα κουδούνια των αγελάδων της.

Το ζευγάρι μετακόμισε στο σπίτι το 2011, τότε που στην περιοχή δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Το 2014 ο δήμος νοίκιασε ένα λιβάδι της περιοχής, στη Regina Killer, η οποία διαθέτει μια μικρή γαλακτοκομική φάρμα.

Το ζευγάρι, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ενοχλημένο από τον ήχο των κουδουνιών που φέρουν οι αγελάδες, τη μυρωδιά της κοπριάς, αλλά και την παρουσία εντόμων, προσέφυγε στη δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο να δικαιωθεί. Παρά την ήττα, το ζευγάρι δεν το έβαλε κάτω και κατέθεσε έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης, ενώ παράλληλα κατέθεσε μήνυση κατά του τοπικού δημοτικού συμβουλίου για το γεγονός ότι διέθεσε το λιβάδι για την εκτροφή ζώων.

Στο δικαστήριο, το ζευγάρι ισχυρίστηκε πως τα κουδούνια των αγελάδων, χτυπούν μέρα-νύχτα, γεγονός που τους έχει αφήσει αρκετές νύχτες ξάγρυπνους, ενώ τους έχει προκαλέσει κατάθλιψη. Τόνισαν επίσης ότι τα κουδούνια δεν είναι απαραίτητα από τη στιγμή που πρόκειται για μια επίπεδη, ανοιχτή περιοχή και πως η χρησιμοποίησή τους αποτελεί βάναυση μεταχείριση των ζώων. Πρότειναν μάλιστα και λύση, λέγοντας πως θα έπρεπε οι αγελάδες να είναι εξοπλισμένες με GPS ώστε να εντοπίζονται εύκολα.

Η ιδιοκτήτρια της φάρμας, από την πλευρά της, τόνισε πως τα κουδούνια επιτρέπουν στον κτηνοτρόφο να εντοπίζει τα ζώα σε περίπτωση που αυτά επιχειρήσουν να αποδράσουν, ακόμα και τη νύχτα. Πρόσθεσε, επίσης, πως η χρήση GPS αποτελεί ακριβή λύση και πως προς το παρόν βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση.

«Εδώ είναι εξοχή. Οι αγελάδες και τα κουδούνια αποτελούν κομμάτι της παράδοσής μας», δήλωσε κάποιος ντόπιος, παίρνοντας σαφώς το μέρος της κυρίας Killer. «Πρέπει να αποδεχθούν ότι έχουμε φάρμες εκεί γύρω με αγελάδες και κοπριά. Έτσι έχουμε φρέσκο γάλα», σχολίασε κάποιος άλλος.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που τηρούν ουδέτερη στάση. «Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς συνέβη από τη στιγμή που δεν εμπλέκεσαι στην υπόθεση. Υπάρχουν πάντα δύο πλευρές σε έναν καβγά», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας άλλος κάτοικος της περιοχής.

Ο δήμαρχος του Holzkirchen, Olaf von Löwis ακολούθησε τη διπλωματική οδό. «Αυτό που διακυβεύεται είναι το κατά πόσο τα κουδούνια των αγελάδων μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλο τμήμα της γεωργίας στην περιοχή μας», είπε για να προσθέσει: «Το άλλο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η φύλαξη των ζώων μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενική διαταραχή». Αναγνωρίζει, ότι υπάρχει θέμα με τις κοπριές και τα έντομα και προσθέτει πως «η βοσκή είναι μια συνήθης πρακτική στην περιοχή μας και είναι σημαντικός πυλώνας της γεωργίας».

Η απόφαση για την νέα αγωγή που έχει κατατεθεί αναμένεται να βγει τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε βέβαια το ζευγάρι θα βρει την ησυχία του καθώς οι αγελάδες της κυρίας Killer περνούν το χειμώνα τους μέσα σε στάβλους.