Έκκληση σε όλα τα κράτη της περιοχής να μετάσχουν σε  μια διάσκεψη για την αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής που έχει προγραμματιστεί το Δεκέμβριο στο Ελσίνκι απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι, ο γγ «υπογράμμισε τη σημασία της διάσκεψης αυτής που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για όλα τα κράτη της περιοχής να ενισχύσουν μαζικά την ασφάλειά τους».

Ο Μπαν Κι Μουν δέχτηκε αργά χθες τον φινλανδό Γιάακο Λααγιάβα, τον αρμόδιο υφυπουργό για την προετοιμασία της διάσκεψης αυτής. Ο γενικός γραμματέας χαιρέτισε «τον σοβαρό και εποικοδομητικό τρόπο» με τον οποίο ο Αραβικός Σύνδεσμος εξετάζει το θέμα της διάσκεψης και ελπίζει ότι αυτό θα επιτρέψει σε άλλα κράτη της περιοχής να επιδείξουν το ίδιο πνεύμα, τόνισε ο εκπρόσωπος. Ούτε το Ισραήλ, ούτε το Ιράν έχουν δηλώσει αν θα συμμετάσχουν.

Ωστόσο ο επικεφαλής της ισραηλινής επιτροπής πυρηνικής ενέργειας Σαούλ Χορέβ δήλωσε στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η εχθρική κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν ευνοεί μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία.

Το Ισραήλ που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος της ΙΑΕΑ αλλά δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Η διάσκεψη του Ελσίνκι αναμένεται να διεξαχθεί εν μέσω της έντασης που υπάρχει για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις χώρες της Δύσης και το Ισραήλ να κατηγορούν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει κατηγορηματικά.