Περίπου πεντακόσιους μετανάστες, που επιχείρησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα με τις ΗΠΑ, πρόκειται να απελάσει το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο των Εσωτερικών.

Οι μετανάστες συνελήφθησαν προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα «βίαια» και «παράνομα» την Κυριακή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Βίντεο έχει καταγράψει δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και γυναίκες και παιδιά, να τρέχουν προς τον φράχτη που χωρίζει τις δύο χώρες, κοντά στην Τιχουάνα. Εκεί οι Αμερικανοί συνοριοφύλακες τους απώθησαν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

Όπως τονίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, εκείνοι που αναγνωρίστηκαν να συμμετέχουν στα «βίαια γεγονότα» θα απελαθούν άμεσα.

Τα πνεύματα είναι τεταμένα στην Τιχουάνα, από την άφιξη χιλιάδων μεταναστών στις αρχές του μήνα, οι οποίοι διένυσαν πάνω από 4.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν εκεί από την Κεντρική Αμερική, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις διώξεις, τη βία και τη φτώχεια στις πατρίδες τους.

Τώρα, είναι αντιμέτωποι με μακρά αναμονή, περιμένοντας το εάν θα εγκριθούν οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύεται να τους κρατήσει στην άλλη πλευρά των συνόρων μέχρι να αποφασίσουν τα δικαστήρια. Αυτό, όπως αναφέρει το BBC, μπορεί να πάρει μήνες.

Με την απογοήτευση και την απελπισία να μεγαλώνει, οι περίπου 500 μετανάστες από το καραβάνι συμμετείχαν χθες σε ειρηνική διαδήλωση για το δικαίωμά τους να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. «Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε σκληρά εργαζόμενοι» φώναζαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Μεξικού, η ομάδα των 500 είχε ζητήσει βοήθεια στην οργάνωση της διαδήλωσης. Ορισμένοι από τους αρχηγούς του κινήματος τους ενθάρρυναν να μοιραστούν σε μικρές ομάδες, ώστε να μπορέσουν να τρέξουν προς τα σύνορα και να επιχειρήσουν να μπουν στις ΗΠΑ.