Ένα ιδιόρρυθμο και εντυπωσιακό συνάμα πολυτελές ξενοδοχείο ανοίγει την Τρίτη 20/11 στη Σαγκάη. Πρόκειται για το Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel που είναι χτισμένο μέσα σε μια τεράστια τρύπα ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου. Βρίσκεται στο προάστιο Σονγκτζιάνγκ, πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Shanghai Hongqiao. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 18 ορόφους με τους 16 από αυτούς να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης και τους δύο να είναι κάτω από το νερό. Διαθέτει 336 δωμάτια και η διαμονή σε έναν από αυτά κοστίζει από 530 έως 860 δολάρια.

Το έργο φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Martin Jochman που έχει σχεδιάσει και τον ουρανοξύστη Burj Al-Arab στο Ντουμπάι. «Σχεδίασα πολλούς διαφορετικούς τύπους κτιρίων στη Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη, το Ντουμπάι, αλλά αυτό ήταν τελείως διαφορετικό και έγινε σχεδόν έργο ζωής, γι’ αυτό και λέω ότι είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό κτίριο που έχω σχεδιάσει», αναφέρει στο AP ο Βρετανός αρχιτέκτονας.

Το project ξεκίνησε το 2006 και τα κατασκευαστικά έργα επτά χρόνια αργότερα, το 2013. Η ομάδα αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια και μια σειρά από τεχνικές προκλήσεις που είχαν να κάνουν με την τήρηση αυστηρών κανονισμών για τους σεισμούς και τη διατήρηση των επιπέδων των υδάτων.

Ο εκπρόσωπος της UNESCO, Michael Croft περιέγραψε το ξενοδοχείο ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. «Είναι ένα μοντέλο εμπνευσμένο από ένα όραμα για ένα καλύτερο μέλλον και ένα παρόν που ψάχνει στο παρελθόν του για απαντήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ξενοδοχείου που έλαβε χώρα την Πέμπτη 16/11.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε εγκαταλείψει αυτό το λατομείο,  αλλά δεν το κάναμε. Το μετατρέψαμε σε θησαυρό», τόνισε από την πλευρά του ο Xu Shitan, αντιπρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Shimao Group που ανέλαβε την περάτωση του έργου.