Γυμνόστηθες διαδηλώτριες από τη φεμινιστική ακτιβιστική ομάδα Femen αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν συγκέντρωση περίπου 200 ανθρώπων την Κυριακή στη Μαδρίτη, που ήθελαν να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του πρώην δικτάτορα της Ισπανίας Φρανσίσκο Φράνκο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 200 υποστηρικτές του Φράνκο είχαν συγκεντρωθεί στην Plaza de Oriente, όπου ο δικτάτορας συνήθιζε να απευθύνεται στα πλήθη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του δικτατορίας από το 1939 μέχρι το 1975.

Όπως αναφέρει το tribune.com.pk, πολλοί κρατούσαν σημαίες, ομπρέλες και φορούσαν γραβάτες με τα χρώματα της ισπανικής Φάλαγγας, του κόμματος του Φράνκο.

Τρεις γυναίκες διέκοψαν τη συγκέντρωση, έχοντας γράψει στα σώματά τους τις φράσεις: «νόμιμος φασισμός» και «εθνικό όνειδος», πριν να συλληφθούν από την αστυνομία.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αντέδρασαν με οργή και επιτέθηκαν στις γυναίκες.

Η κινητοποίηση υπέρ του Φράνκο οργανώθηκε μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ του σχεδίου εκταφής της σορού του δικτάτορα από τη βασιλική της Κοιλάδας των Πεσόντων έξω από τη Μαδρίτη.

Η οικογένεια του δικτάτορα, ο οποίος πέθανε στις 20 Νοεμβρίου του 1975, επιθυμεί να τοποθετηθούν τα λείψανά του σε οικογενειακή κρύπτη σε ναό της Μαδρίτης.

Από την πλευρά του ο Σάντσεθ θέλει να μετακινηθούν σε ένα πιο διακριτικό μέρος, όπου θα είναι πιο δύσκολο για τους υποστηρικτές του να αποτίσουν φόρο τιμής.