Ο πρόεδρος του σουηδικού κοινοβουλίου ζήτησε από την ηγέτιδα του Κόμματος του Κέντρου Άνι Λεφ να προσπαθήσει να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο, δύο μήνες μετά τις εκλογές στις οποίες ούτε η κεντροαριστερή ούτε η κεντροδεξιά συμμαχία εξασφάλισαν την πλειοψηφία.

Το κοινοβούλιο καταψήφισε τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν, απέρριψε όμως επίσης και τον Ουλφ Κρίστερσον, επικεφαλής της τετρακομματικής, κεντροδεξιάς Συμμαχίας ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης να επιστρέψουν στο αρχικό σημείο.

Η Λεφ είπε πως θα προσπαθήσει να οικοδομήσει συναίνεση για συγκεκριμένες πολιτικές με όλα τα κόμματα εκτός από τους Σουηδούς Δημοκράτες και τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά πως δεν σκοπεύει να γίνει πρωθυπουργός.

«Θα βάλω στην άκρη το θέμα του πρωθυπουργού ώστε να εξεύρω ευρείες συμφωνίες και ευρεία υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Σουηδία», δήλωσε στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εστιάζοντας σε θέμα συγκεκριμένης πολιτικής μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους και να ξεκλειδώσουμε κάποιες από τις κλειδωμένες θέσεις που υπήρξαν».

Η Λεφ έχει στη διάθεσή της μια εβδομάδα για να επιτύχει συμφωνία και οι πιθανότητες να το καταφέρει μοιάζουν πολύ μικρές.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αντρέας Νόρλεν είπε πως τα κόμματα δεν έχουν επιδείξει οποιαδήποτε νέα προθυμία να συμβιβαστούν μετά την αποτυχία τόσο του Λεβέν –προσωρινού πρωθυπουργού– όσο και του ηγέτη του Μετριοπαθούς Κόμματος Κρίστενσον να οικοδομήσουν μια νέα κυβέρνηση.

Το κόμμα της Λεφ ψήφισε εναντίον του Κρίστενσεν αυτή την εβδομάδα παρά το ότι είναι μέλος της Συμμαχίας της οποίας ηγείται, υποστηρίζοντας πως μια κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας θα χρειαζόταν υποστήριξη από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες που έχουν ρυθμιστικό ρόλο στο κοινοβούλιο.

Είπε επίσης ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση ούτε με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η κεντροαριστερά έχει επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους Σουηδούς Δημοκράτες, ένα κόμμα με νεοφασιστικές και ρατσιστικές καταβολές, και απέρριψε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση της Συμμαχίας.

Η κεντροαριστερά έχει 144 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 349 εδρών, έναν περισσότερο από την κεντροδεξιά.