Ακόμα τέσσερις νεκρούς εντόπισαν και ανέσυραν στη Βραζιλία τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στο Νιτερόι, κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο,όπου οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν  κατολισθήσεις βράχων το Σάββατο. Έτσι, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 14.

Τουλάχιστον εννιά σπίτια κι ένα εστιατόριο καταστράφηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν αποκολλήθηκαν ογκόλιθοι από τον λόφο Μπόα Εσπεράνσα.

Έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο βαριά τραυματισμένοι, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν δέκα πτώματα και ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνταν. Χθες όμως εντοπίστηκαν νεκροί.

Οι αρχές είχαν κηρύξει κατάσταση επιφυλακής στο Νιτερόι, όπου έγινε σύσταση στους κατοίκους να κατευθυνθούν προς ασφαλείς περιοχές, λόγω των σφοδρών βροχών.

Στο σημείο της κατολίσθησης έσπευσαν περίπου 20 άνδρες της πυροσβεστικής και της χωροφυλακής, οι οποίοι εργάζονταν αδιάκοπα αναζητώντας επιζώντες.

«Το 2012, όταν είχε γίνει καταγραφή των περιοχών υψηλού κινδύνου, αυτή η περιοχή δεν είχε θεωρηθεί πως ήταν υψηλού κινδύνου» διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Χοντρίγκου Νέβες, ο δήμαρχος του Νιτερόι.

Ωστόσο ο Κλάουντιο ντος Σάντους, εκπρόσωπος ένωσης κατοίκων της συνοικίας Μπόα Εσπεράνσα, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Globo πως ένα από τα σπίτια στον λόφο είχε χαρακτηριστεί πρόσφατα επικίνδυνο λόγω του ενδεχομένου πτώσης βράχων, όμως οι κάτοικοί του δεν ήθελαν να το εγκαταλείψουν.

Υπάλληλοι «της Πολιτικής Προστασίας ήρθαν στον λόφο και χαρακτήρισαν ένα σπίτι επικίνδυνο», αλλά ούτε φρόντισαν κατόπιν «να επιδιορθωθεί», ούτε οι κάτοικοί του «να μετακομίσουν», είπε η 24χρονη Κάσια, κάτοικος της κοινότητας, διερωτώμενη «πού να πάνε να ζήσουν οι φτωχοί;».

Τον Απρίλιο του 2010,  όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχεδόν 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φαβέλα στο Νιτερόι, εξαιτίας, και τότε, κατολίσθησης που προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις.