Περίπου δέκα εκατομμύρια ισπανόφωνοι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να μην ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξαιτίας νέων νόμων σε περισσότερες από είκοσι πολιτείες, που κάνει δύσκολη τη συμμετοχή τους, όπως καταγγέλλει έκθεση οργάνωσης για τα δικαιώματα των πολιτών.

Με δεδομένο ότι οι ισπανόφωνοι Αμερικανοί είναι η πολυπληθέστερη μειονότητα στις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύουν το 10% των ψηφοφόρων, οι νόμοι αυτοί ίσως και να αποδειχτούν αποφασιστικής σημασίας για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε πολιτείες-κλειδιά όπως η Φλόριντα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Advancement Project, 23 πολιτείες υιοθέτησαν πρόσφατα νόμους που θέτουν εμπόδια τα οποία αποθαρρύνουν τους ισπανόφωνους Αμερικανούς να ψηφίσουν, όπως η υποχρέωσή τους να έχουν ταυτότητα με φωτογραφία και να προσκομίσουν αποδείξεις της υπηκοότητάς τους. «Πρόκειται για την μεγαλύτερη παραβίαση του δικαιώματος ψήφου εδώ και έναν αιώνα», τόνισε η Πέντα Χερ, συνιδρύτρια της οργάνωσης.

«Τα εμπόδια αυτά είναι πιθανόν να αποθαρρύνουν ή να εμποδίσουν περισσότερους από 10 εκατομμύρια ισπανόφωνους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν, φέτος, δηλαδή το ήμισυ των 21 εκατομμυρίων ισπανικής καταγωγής Αμερικανών που έχουν δικαίωμα ψήφου» αναφέρει η οργάνωση.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη των ισπανόφωνων στον Ομπάμα είναι διπλάσια σε σχέση με αυτή προς τον Ρόμνεϊ. Οι επικρίσεις είναι έντονες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς, και όχι μόνο, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι απαγορεύσεις που ισχύουν σε ορισμένες πολιτείες έχουν στόχο να αποδυναμώσουν την ψήφο υπέρ του Ομπάμα, μέσω του αποκλεισμού των μειονοτήτων.

Όπως προκύπτει από την απογραφή του 2010, περίπου το 30% των ισπανόφωνων αμερικανών που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έναντι 18% των λευκών μη ισπανόφωνων και σχεδόν οι μισοί από αυτούς δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν.